Het vergadertijdperk nadert weer

Nog even en iedereen gaat weer vergaderen over het huidige en volgende jaar. Wat ging er goed en wat niet? De NPO komt schijnbaar met het onderstaande, las ik op de website van Kees Bosua:

19.08.2019 Aan de besturen van de Secties, Afdelingen, Platforms en NPO

Betreft: Advies Werkgroep Eerlijk Spel ten behoeve van in te sturen voorstellen voor de Ledenraad NPO van 21 december

Geachte bestuursleden,

Zoals jullie weten hebben we als werkgroep eind vorig jaar vanuit de Secties de opdracht gekregen ons te buigen over het thema “Eerlijk Spel”.

De 353 voorstellen die door de leden zijn ingediend hebben we als uitgangspunt genomen om tot onderstaand advies te komen.

Na uitvoerig overleg en rijp beraad adviseren wij de besturen van de Secties en Afdelingen om de volgende keuze aan hun leden voor te leggen en op basis van het stemgedrag van hun leden concrete voorstellen in te dienen voor de Ledenraad NPO van 21 december:

Keuzemogelijkheid 1 – Inkorfbeperking op basis van aantallen: Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht.

Keuzemogelijkheid 2 – Inkorfbeperking op basis van aantallen met lijst deelnemende duiven voor seizoen: Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Voorafgaand aan het vliegseizoen worden maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aangewezen die aan de wedvluchten mogen deelnemen. Gedurende het vliegseizoen mag niet aangevuld worden met andere duiven. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht.

Keuzemogelijkheid 3 – Vliegen in klassen: Geen inkorfbeperking maar spelen tegen gelijkwaardige aantallen (klassen) d.m.v. 3 gescheiden uitslagen, Groot tegen Groot, Klein tegen Klein en volgens de Fondspiegel berekening. Voor uitleg verwijzen we naar bijgaande 2 sheets. Ook zullen we onmiddellijk na het vliegseizoen m.b.t. deze keuzemogelijkheid een pilot uitvoeren binnen de afdelingen 1,5 en 9 en de uitkomsten daarvan zullen we voorafgaand aan de Afdelings- en Sectieledenraad vergaderingen ter beschikking stellen om deze keuzemogelijkheid te kunnen verduidelijken richting de leden.

Keuzemogelijkheid 4 – Niets veranderen: Niets veranderen en alles laten zoals het is.

Ons voorstel is dus om de leden van de Secties en Afdelingen een keuze te laten maken uit bovengenoemde 4 opties en op basis van de keuze van de meerderheid een concreet voorstel per Sectie en Afdeling in te dienen voor de Ledenraad NPO
van 21 december zodat tijdens deze Ledenraad door alle bestuursleden een beslissing genomen kan worden ten behoeve van het vliegseizoen 2020.

Uiteraard staan wij als werkgroep ter beschikking voor vragen of nadere uitleg.

We vertrouwen erop jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en verblijven,

Met vriendelijke sportgroeten,

Werkgroep Eerlijk Spel Bob Berendsen – sectie vitesse/midfond Arie Heezen – sectie marathon Boris Dirks – platform jong Marc Palinckx – sectie jonge duiven

Mijn mening

Voor mij is keuze #1 de beste optie. In keuze #2 kan ik me minder vinden. Je zou bij de jonge duiven de eerste vluchten maar eens slecht weer hebben of een foutieve lossing waardoor je een hoop duiven verspeelt. Dat zou einde seizoen betekenen als je niet meer aan mag vullen.

Het zal geen eenvoudige strijd worden, maar om naar een eerlijker spel te gaan wel de juiste oplossing.

Dat er ook met kwaliteit te spelen is tegen massa inkorvers, bewees Falco Ebben. Veertien duiven mee en zo goed als de gehele top 10 oprollen. Chapeau.