Opheldering

Soms moet je ergens tegenaan schoppen om de waarheid boven tafel te krijgen, vandaar dat ik eerder vandaag een stukje schreef over de geruchten die ik had opgevangen (inmiddels verwijderd). Dat het anders ligt dan wat ik hoorde, is mij inmiddels uitgelegd.

Het ging erom (en hier ben ik het niet mee eens) dat er dus spelers zijn – die zichzelf tot de betere spelers van Rayon 3+4 in Brabant 2000 rekenen met de jonge duiven – die de koppen bij elkaar hebben gestoken zonder overleg met spelers van Rayon 1+2. Het gaat dan om e.e.a. in te dienen wat het opleer- of wedvluchtprogramma betreft.

Het was chiquer geweest als zij daarbij ook enkele liefhebbers van R1+2 hadden uitgenodigd, een goed opleer- en vliegprogramma met de jonge duiven is immers in ieders belang. Wat ik daar aan toe wil voegen, is dat er dit jaar een mooi opleerprogramma was, maar dat de animo er bij vele schijnbaar niet was om mee te doen.

De verliezen tijdens de eerste wedvlucht en opleervlucht in de week van de eerste wedvlucht van dit jaar hebben weinig te maken met de jonge duiven, maar meer met een verkeerde lossing.

Afgelopen week hadden we hier een midweekse opleervlucht en zaterdag een natourvlucht waar een hoop jonge duiven nog van weg zijn. Het is eind augustus, dus ook nu worden nog jonge duiven verspeeld, terwijl het meestal winterjongen betreft.

Hoe mooier het weer, des te makkelijker er duiven worden verspeeld, valt mij op. Met een bewolkte lucht zijn er minder verliezen.

Het mysterie van verliezen met de jonge duiven is niet op te lossen met vroeg of laat of van 10 of 60 km starten. Het weer, de lossing en de liefhebber zelf spelen hierin een even grote factor, denk ik zo.

Referentie

Auke van der Deen (spelend in Oost-Brabant) is met een sterk seizoen bezig en won afgelopen zaterdag de 12e tegen dik 19.000 duiven met een 50% Embregts-Theunis duif. Auke is een fervent Championsmix / NPO-mix gebruiker van het eerste uur, iets wat ook hem het beste past in verband met zijn drukke bestaan.