Het lijkt eenvoudig

De provinciale hokkampioenen op de disciplines zijn dit jaar anders dan die van vorig jaar. Ik ben de enige die zijn kampioenschap prolongeert. Nu moet ik alleen de titel van de jonge duiven van vorig jaar nog zien te prolongeren.

Ik heb het meermaals aangehaald: wie de minste fouten maakt, draait het beste seizoen. Dit zijn vaak dezelfde hokken. Anderzijds zijn het ook vaak dezelfde hokken die jaarlijks dezelfde fouten maken.

Ik schrijf al jaren hoe ik het doe. Direct na het vliegseizoen een goede kuur + enting tegen paratyfus en om de dag Naturaline met extra look afgewisseld met Sedochol totdat de rui voorbij is. Verder een harde selectie op kwaliteit en gezondheid. Duiven die het dit jaar niet doen, gaan het volgend jaar bijna zeker ook niet redden. De voeding is hier eenvoudig: iedere dag Championsmix en NPO-mix.

Voor het vliegseizoen laat ik een goede medische controle doen op wormen en coccidiose, ziektes die in het vliegseizoen niet meer uitbreken als ze in het voorjaar bestreden zijn. Het is dan alleen noodzaak om tricho en de luchtwegen in de gaten te houden.

De jonge duiven ent ik kort na het spenen tegen paramyxo. Vier weken later tegen pokken met het kwastje. Weer een goede week later tegen paratyfus. Je zal zien dat je hierna adeno op bezoek krijgt, nog ruim voor het vliegen. Ook adeno is te bestrijden tegenwoordig. Dan is het nog maar eind april en ruim op tijd om je duiven ingevlogen te krijgen voor het nieuwe seizoen.

De verliezen dan. Niet alle mooie duiven zijn slim en niet alle slimme duiven zijn mooi, dus laat de mand een oordeel vellen.