We vliegen dus niet

Ik kan het niet plaatsen dat Cahors gewoon doorgaat en dat de rest wordt afgelast, terwijl er dit jaar enorm veel duiven verspeeld zijn op de overnachtvluchten en dat het heel de week zichtbaar boven de 35 graden zou gaan.

Het NPO bestuur moet zich daarom enorm schamen. Ze meten met twee maten en dat kan je niet maken tegenover de rest van de liefhebbers. De overnachtduiven reizen immers door 38 graden richting Frankrijk. Wat mij betreft weer een teken van een falend NPO bestuur.

We zouden op zaterdagavond na de verkoelende buien inmanden en net over de grens van Frankrijk los gaan, waar men zondagochtend perfect kan lossen. Of anders op maandag, de meeste van ons hebben immers vakantie.

Nu moeten we de duiven noodgedwongen stilzetten. Had een 145 km vlucht gespeeld en volgende week 250 km. Denk mee met liefhebbers die willen spelen, zij betalen ook lidgeld. De overnacht door laten gaan in erbarmelijke omstandigheden, maar een vlucht van een paar uur vliegen afgelasten, kan ik niet rijmen.

Dan de fondspeler op de website van AS. Zijn verweer is helemaal misselijkmakend, vooral zijn slotzin:

Conclusie: ZLU concoursen is het vervoer prima en de duiven kunnen zeer goed tegen de warmte. Dus nooit op voorhand afgelassen, bij zware fond. Korte vluchtjes en m.n. bij jonge duiven is dat weleens noodzakelijk. Zoals de weersvoorspelling nu is, de jonge duivenvluchten aflassen komend weekend.

Zouden onze perfect getrainde oude programmaduiven – die dit jaar de helft meer kilometers hebben gemaakt dan welke fond duif dan ook – een afstand van 285 km niet aankunnen? Of zouden onze perfect getrainde en begeleide jonge duiven 250 km niet aankunnen?

Kun je nagaan hoe egoïstisch onze sport ervoor staat. Zo’n man zou zich ook enorm moeten schamen met zulke uitspraken in het kader van: ieder voor zich en God voor ons allen.