Elk systeem heeft voor- en nadelen

Ik heb alles wel eens geprobeerd: enkel weduwschap met de oude duiven, het spel met de partners thuis, het nestspel in het najaar, totaal weduwschap en het chaossysteem. Totaal weduwschap past bij mij het best. Voor de duiven lijkt enkel weduwschap het beste, maar het nadeel hiervan is dat je meer duiven nodig hebt en dat het meer werk vergt.

Nestspel

Bij de jonge duiven speelde ik vroeger het nestspel. Ze werden gescheiden op het moment dat ik duidelijk kon zien wat doffers en duivinnen waren. De week voor de eerste wedvlucht gingen ze bijeen om vervolgens iedere week wat meer motivatiebakjes te openen.

Het voordeel: meer rust in het hok, vooral met deze warmte (vandaar dat ze hier nog steeds bijeen zitten). De getekende duiven waren gemakkelijker te pakken door diverse motivatie- of nestposities. Eén training per dag, twee lapvluchtjes van 20 km in de week en klaar.

Gescheiden spel

Het gescheiden spel maakt de duiven nerveuzer, maar ze zijn wel allemaal gemotiveerd. Bij het nestspel zijn alleen de duiven op een standje of verliefdheid dat. Verder trainen ze een stuk beter. Het nadeel is wel dat wanneer de duiven zes weken gescheiden zitten, ze het spelletje wel geloven en de prestaties minder lijken te worden.

De warmte

Toen ik vroeger in de bouw werkte, deed mijn schoonvader overdag de duiven en ik ‘s avonds. Hij zat in de aardbeien en bracht deze om 13.00 uur naar de veiling. Om 14.30 uur was hij terug, pakte hij de duiven en bracht ze op 30 km rond 15.00 uur in de middag. Vaak met 30 graden of meer.

Deze duiven vlogen in het weekend op 400+ km vluchten om te scheuren en van de warmte hadden ze geen last. Ook nu met 38 graden liggen alle jonge duiven hier gewoon in de volière met hun vleugels gespreid. Warmte maakt voor een duif dus niets uit. Het vervoer daarentegen wel met deze temperaturen.

Vee wordt tegenwoordig allemaal met gekoelde wagens vervoerd. Met deze alsmaar heter wordende zomers zou je bijna denken: waarom investeren wij niet in goede koelsystemen voor onze duiven en het drinkwater tijdens het transport?

Verzorging

Medicijngebruik met warm weer was vroeger en ook nu uit den boze. Wel gaf en geef ik veel elektrolyten met deze warmte. Over de voeding kan ik kort zijn: Championsmix en NPO-mix. Perfect uitgebalanceerd, niet te zwaar en met voldoende vetten. Ze eten dit twaalf maanden per jaar, dus ze weten ook niet beter. Ook Oliver, de verzorger op de Eijerkamp hokken, is enthousiast hierover.

Op de vloer lag in de jaren ‘90 al lavakorrel. Daarna een aantal jaren niet, omdat ik er niet meer aan kon komen. Ik was genoodzaakt om houtsnippers te gebruiken, maar wat ben ik blij dat ik nu gewoon weer lavakorrel op al mijn hokken heb liggen.