Loopt het op zijn einde?

De duivensport gaat bergafwaarts en dat heeft meerdere oorzaken. Dit jaar is het onstuimige weer hier ook schuldig aan, denk ik. Het lijkt erop dat onze duiven aankomend weekend alweer door een regenzone moeten.

Vorig jaar was het vaak warm weer met een kopwind, maar daar hadden de duiven toch minder moeite mee. Natuurlijk komt dit mede door de vroegere lossingen met goed weer. Bij onstuimig weer zijn het altijd late lossingen en die schijnen nu eenmaal vaak slecht te verlopen.

Het ziet ernaar uit dat er volgende week een lichte hittegolf komt met waarschijnlijk ingekorte of afgelaste vluchten als gevolg. Nee, 2019 gaat niet de geschiedenisboeken in als een vlekkeloos verlopen jaar. Tophokken die wekelijks het verschil maken zie je dit jaar niet zoveel, ook zij krijgen regelmatig af te werken met een klote vlucht.

Kijk, één vlucht oprollen zoals hier met de jonge duiven vorige week maakt je nog geen top hok. Zo willen sommige schrijvers bepaalde jeugdige personen wel neerzetten, maar daar komt natuurlijk meer bij kijken.

Respect voor Vincent van Staveren die gewoon 2e aangewezen staat in de Gouwe & IJssel met slechts drie duivinnen mee tegen al die grote kanonnen daar.

Omstandigheden

Afgelopen winter ontving ik een mail van Sergey uit Rusland, die hier enkele jaren terug duiven haalde. Sergey is daar nu bij de kampioenen. De duivensport staat daar nog in de kinderschoenen en laten we het over de weersomstandigheden daar maar niet hebben. Ook had hij het over concoursen van een goede 500 duiven, wat hier tegenwoordig ook vrij normaal is in de meeste samenspelen.

In Rusland gaat de duivensport vooruit en hier achteruit. Zijn die duiven daar dan meer gewend aan de weersinvloeden? Ik schreef dit al vaker over Italië; zij vliegen iedere week in 30+ graden en de duiven gaan daar normaal mee om. Daar zijn zeker geen grotere verliezen dan hier, ik denk zelfs veel minder.

Dus zal het onstuimige weer dan niet de grootste oorzaak zijn, maar misschien (in combinatie met) het stralingsverkeer? Wie het weet, mag het zeggen. Eén ding is zeker: de duiven evolueren volgens mij op den duur gewoon mee met de omstandigheden.