Het ene jaar is het andere niet

Alle duiven die hier in 2017 geboren werden, leken goede te zijn. Ook de verkochte duiven slaagden bij anderen in de kweek of op de vluchten. Vorig jaar was een heel andere kweek met vanaf het begin problemen bij de jonge duiven. Sterfte als gevolg van adeno, meer verliezen en degene die overbleven, waren naargelang niets waard.

In 2019 heb ik bij de oude duiven dus hoofdzakelijk de meubelen moeten redden met de lichting van 2017, waarvan de beste al op het kweekhok zaten. De tweede garnituur oude duiven heeft het dit seizoen goed gedaan en de 2018 lichting dus niet, een enkeling daargelaten.

Wat is de oorzaak? Geen idee. We hebben best wat duiven aangeschaft uit topduiven en deze op de kweek gezet. Ik dacht dat ze beter zouden zijn dan mijn eigen duiven, maar achteraf heeft niet één van de circa 20 aangeschafte duiven versterking gebracht.

Afgelopen winter heb ik daarom zo goed als alle aanwas verwijderd en de toplichting van 2017 naar de kweek gebracht. Wat dit zal brengen, weet ik over enkele maanden. Op dit moment doen de jonge duiven het goed, maar we zijn er nog niet.

Verliezen

In België werden de duiven zondagmiddag gelost in Noyon op amper 200 km. Er zijn massa’s jonge duiven weg die al meerdere keren de grote mand hebben gezien. Daarnaast ook ervaren oude duiven die Noyon al 40x gezien hebben. Vandaar dus mijn woorden “we zijn er nog niet”.

Eén ding is wel zeker: we moeten de verliezen niet zoeken in te vroeg beginnen of vluchten die te ver zouden zijn. Noyon op 200 km is hier een mooi voorbeeld van. We moeten het mijns inziens zoeken in late lossingen en slecht weer.

Waar is de tijd van vroeger gebleven toen de avond van tevoren al gezegd werd hoe laat ze de dag erop zouden lossen. Anno 2019 staan we met zijn allen op een kluitje op dezelfde losplaats en laten we ons leiden door allerlei weersites met rare termen.

Zoals ze het in Friesland doen, lijkt me ook niet verstandig. Daarmee bedoel ik de duiven in één keer los de eerste vluchten met een overvlucht van dik 60 km.

In Brabant werden de duiven de eerste twee vluchten altijd apart gelost. Rayon 1 en 2 op dezelfde losplaats en Rayon 3 en 4 samen op een andere van gelijke afstand. Hier zijn ze dit jaar mee gestopt met nu dus bijna geen duiven meer in de verder gelegen verenigingen. Ook bij ons hebben we met een overvlucht te maken van 60 km en dat is met een kopwind teveel voor jonge duiven de eerste vluchten.

Het oude duivenseizoen 2019 was heel zwaar. Niet zozeer door de wind, maar de duiven hebben het gehele jaar al te dealen met buien in de vlieglijn. Laten we hopen dat de jonge duivenvluchten beter weer gaan krijgen.