De jonge duiven komen op stoom

De oude duiven kwamen top op de vitesse en slecht op de dagfond. Helaas wederom slecht weer onderweg dat roet in het eten gooide. Ook de zondagslossing kwam er slecht vanaf. Vooral de Belgen die Noyon speelden, kregen een dreun. Na vier uur amper één duif thuis van zo’n 200 km. De jonge duiven kwamen hier als vanouds naar huis zonder verliezen.

Ik sprak hier nog met Willem de Bruijn over, die een knaluitslag maakte met weliswaar 180 duiven mee, maar hij had er dan ook 130 in en geen verliezen. Willem zei: “ik roep al 10 jaar hoe ik mijn duiven opleer, maar niet één iemand lijkt dit op te pakken”. En ja, je moet daar veel tijd insteken en dan alsnog verlies je er veel de eerste twee vluchten. En al begin je twee maanden later, dan verspeel je er alsnog veel. De jonge duiven moeten hier gewoon doorheen. Daarna valt het bij normale weersomstandigheden en een vroege lossing alles mee.

De begeleiding hier is al jaren hetzelfde. Alleen onze Embregts-Theunis mengelingen en om de dag Naturaline met extra look. Verder een harde selectie op zieke of zwakke duiven. Voor laatkomers is hier geen plaats meer.

Wat de dagfond betreft: vijf vluchten tussen de 500 en 600 km lijkt me zwaar genoeg. Er wordt teveel van de duiven gevraagd, vandaar ook steeds moeilijkere concoursen en vaak ook daar na 8 uur niet meer lossen. Barcelona dan. Ook daar om 7 uur los, dat lijkt me beter dan laat in de middag met kopwind. Agen was hier een mooi voorbeeld van. Gooi ze drie uur eerder los met een kopwind.

Overnacht- en ZLU spelers hoor je zelden klagen over verliezen, zij roepen juist hoeveel ze er thuis hebben. Bij het jonge duivenspel gaat het kennelijk om hoeveel je er nog mist. Je wilt niet weten hoe vaak me dat de laatste weken gevraagd is. Wees maar gerust, ik heb er nog genoeg om mooie dingen te laten zien en mijn concurrenten het leven zuur te maken.