Het gaat niet altijd soepel

Hier hebben ze deze week Duffel gespeeld op amper 60 km centraal in de afdeling. Wederom veel duiven weg bij sommige. Het rare is dat ik ook meerdere mensen gesproken heb die gewoon alles thuis hadden.

We moeten het niet altijd overal opsteken. Sommige liefhebbers moeten ook eens in de spiegel kijken en zich afvragen: was mijn voorbereiding wel goed? Heb ik ze voldoende opgeleerd? Waren ze gezond? Trainden ze goed aan huis? Was de laatste adeno aanval meer dan vier weken geleden? Als al deze vragen met ‘ja’ beantwoord kunnen worden, dan mag er getwijfeld worden aan de kwaliteit. Het zijn natuurlijk niet allemaal kampioentjes.

Andere oorzaken?

Midweekse vluchten verlopen altijd moeilijk. Er is meer stralingsverkeer in de lucht dan in het weekend. Aan de afstand (60 km) zal het niet gelegen hebben. Ze zijn ook nog eens vroeg gelost, dus kortere afstanden gaan spelen of vliegprogramma’s inkorten? Laat me niet lachen. Verliezen zijn nu eenmaal niet te vermijden de eerste weken.

Hokken met 40 mee en twee thuis zullen waarschijnlijk één of alle voorgaande vragen met ‘nee’ beantwoorden. Zo niet, dan moeten ze hun gehele kweekploeg eens goed onder de loep nemen, denk ik.

Op consult

Zelf ben ik deze week met de jonge duiven op consult geweest. Ze mankeerden niets wat door de microscoop kon worden vastgesteld, op een lichte vorm van ornithose na. Ze hadden vochtige oogjes.

Zelf had ik ook last van piekende ogen van de droge, schrale lucht. Ook luchtwegproblemen komen nu voor. Ik vond dat mijn oude duiven hier vorige week ook lichtjes last van hadden. Je hoorde ze ademen als je ze naast je oor hield, een teken dat er slijm op de luchtwegen zit. In zulke gevallen moet je ze behandelen, hoe erg ik ook tegen medicatie bij jonge duiven ben. Het is ingrijpen of verder achterop raken.

Tevreden marathon- en ZLU spelers

Afgelopen week vertelde ik al dat ik diverse mails en telefoons ontving van tevreden marathon- en ZLU spelers die volledig op onze mengelingen zijn overgestapt. Hier een tevreden Championsmix / NPO-mix gebruiker:

Beste heer,

Opnieuw heb ik met uw voer succes met een 4e prijs sector Periqeuex.

En een prachtige reeks van 8/16 prijs.