Het kan ook te veel zijn

Dit jaar dus zes dagfondvluchten. Op zich niets mis mee, maar vluchten boven de 700 km horen niet in een dagfondprogramma thuis, vind ik. Met tegenwind is het vaak 10 uur vliegen. Het zijn gewoon ZLU vluchten en niet één ZLU speler haalt het in zijn hoofd om dezelfde duiven zesmaal te spelen. Gevolg: weinig animo en dure vrachtkosten.

Een afstand tussen de 500 en 630 km zou beter zijn. Daarnaast zit het vliegprogramma voor een dagfondspeler totaal verkeerd in elkaar met zware midfondvluchten tussen de dagfond in en vitesse gelijktijdig met de dagfond.

Hier gaan ze wekelijks mee vanwege het totale weduwschap, maar de ene week 400 en de andere week 600 km en dat 10 weken achtereen… Dat kan teveel worden. Daar komt bij dat ze hierna ook nog de nalijn doen.

Jonge duivenspel

Wat de jonge duiven betreft zou het beter zijn dat de oude duiven een ander label kregen en een kwartier eerder los gingen. In de vereniging maakt dit qua extra werk niet uit, het is alleen een kwestie van overladen in de loods.

Na de eerste paar vluchten zal het niet veel meer uitmaken of er oude duiven tussen zitten. Nu gaat het misschien weer een heleboel jonge duiven kosten, waar uiteindelijk ook de vervoerders niet bij gebaat zijn.

Het is beter om alle Rayons per afdeling de oude duiven gelijktijdig te laten lossen en de jonge een kwartier later, dan blijven ze de eerste 80 à 100 km bij elkaar. Nu worden ze door de oude duiven vanaf het lossen uiteengerukt. Je zag dat doordat de jonge duiven overal vandaan werden aangemeld. Of ben ik de enige die over dat soort dingen nadenkt? Misschien zit ik wel helemaal fout.

Aankomend weekend

Zaterdag dus Argenton op gemiddeld 600 km. Hier gaan er veertien mee, de rest krijgt 140 km oftewel rust. Bij de jonge duiven gaan er 80 mee. Meerdere laatkomers zijn verwijderd, omdat ze slecht herstelden. Zij zijn dus te diep gegaan.