Gelukkig komen ze nog goed na

Wat er soms in de lucht zit… Joost mag het weten. De duiven zijn vroeger zo vaak met warm weer of een oostenwind gelost, maar de laatste jaren is het vrij normaal dat minstens 15% achterblijft van de eerste vlucht. Van de tweede vlucht nog eens 10% en dan lijkt het gedaan met de verliezen.

Moeten we dan later beginnen met de jonge duiven? Ga eens praten met Bas Verkerk, ook hij heeft zijn jonge duiven gewoon mee nu. Op de nalijn inspelen is de problemen verleggen naar het voorjaar als jaarling, zo simpel is dat.

Hier zijn ook behoorlijk wat jonge duiven weg, maar zij die me echt aanstonden, zijn er gelukkig nog. Een buurtgenoot die er ook veel kwijt is, vertelde mij dat zijn mooiste duiven ook gewoon terugkwamen.

Gelukkig zijn bij mij en veel anderen nog veel duiven nagekomen en bleef geen 75% achter, maar toch hoor ik om mij heen dat er ook meerdere hokken zijn waar nog altijd minder dan 50% thuis is. Omdat ik mijn duiven gestempeld heb, heb ik veel berichten ontvangen over duiven die aan de Belgische kust zitten.

De kracht van de NPO-mix

Ze zijn hier op de dag van inmanden rond half 3 stevig afgevoerd met de vetrijke NPO-mix, ik denk dat er daarom nog heel wat nagekomen zijn, zelfs vandaag nog. Bij deze duiven naargelang geen vlees eraf. Liefhebbers die alleen ’s ochtends gevoerd hebben op de dag van inmanden om ze maar snel genoeg binnen te krijgen, zullen het geweten hebben.

Wie is er schuldig?

Als je het mij vraagt deels het weer en deels de liefhebber zelf. Ieder jaar worden veel duivenmelkers te laat wakker en starten zij te laat met opleren en/of enten. Vaak moet alles vier weken voor de eerste wedvlucht nog gebeuren met adeno als gevolg. Hun duiven zijn nog niet hersteld en ze willen al gaan opleren.

Ligt het aan de afstand? Nee, ook van amper 60 km bleven een week eerder veel duiven achter. De schuld ligt vaak bij de liefhebber zelf. Niemand verplicht je om in te manden, die keuze maak je zelf. Duiven die er om wat voor reden niet klaar voor zijn, moet je thuishouden. Ga ze niet meegeven en even later zeuren op Facebook of zoals sommige inmiddels gedaan hebben de Dierenbescherming inlichten. Over zulke mensen vraag ik mij af hoe laag hun IQ is.

Tevens moeten we inzien dat niet iedere duif een goede is. Stel dat je er niet één kwijtraakt, dan moet je in het najaar alsnog met een gevulde mand naar de poelier. Hoe zuur de appel ook is, het is en blijft een afvalrace. Of je nu postduiven, kanaries, paarden of honden fokt, alleen de betere hebben een toekomst.

Sectorvluchten

Het blijft altijd wat met duiven, maar om nu alleen maar te concoursen van 145 tot 300 km… Dan zou ik niet lang duiven meer houden, denk ik. Al helemaal niet mocht ik in België wonen, waar sommige liefhebbers naar gunstig gelegen lokalen rijden om in te manden, zodat de vlucht gunstig uitvalt voor ze. Is de wind ongunstig, dan geven ze geen duiven mee.

Nee, dat is niets voor mij. Ik houd van eerlijke vluchten, eerlijke concurrentie en kan intens genieten van een vroege duif die 8 à 9 uur gevlogen heeft tegen een brede concurrentie. Zulke duiven moeten het zelf doen, zonder dat de wind ze helpt. Vandaar dat ik nog steeds een enorme voorstander ben van sectorvluchten op de dagfond.

Afgelopen weekend zaten er overal vroege duiven in de top 10. Van La Souterraine met de 1e plaats op een oostelijk gelegen hok en de te verwachten dominantie van de westelijk gelegen hokken. Maar ook een Limburger in de top 10, zoiets kan alleen met een sectorale lossing. Het lijkt dat bij een sectorlossing de wind niet zoveel vat heeft op de kopduiven als bij een NPO lossing.

ZLU

Dan de ZLU duiven, die zijn gisteravond gewoon ingemand voor Agen/Bordeaux, zelfs jaarlingen die vorig jaar niet verder zijn gegaan dan 145 km. Hoezo warme temperaturen tijdens het transport? De ZLU doet wat ze wil. De duiven worden goed verzorgd en er worden niet teveel duiven in één mand gestopt. Dit gaat dus perfect, anders zou er in geen enkel warm land gevlogen kunnen worden.

Ik heb ook geen moeite met warmte. Stop minder duiven in de manden, laat de bovenste rijen leeg, zorg voor een goed geventileerde oplegger en los vroeg (voor 8 uur). De afstanden inkorten is dan ook een optie.

Ieder het zijne. Degene die graag op 100 km concourst, moet dat kunnen doen. Hetzelfde geldt voor degene die op 1000 km wil concoursen. Laat de verantwoordelijkheid om in te manden gewoon bij de liefhebber zelf liggen.