Het lijkt te verbeteren

Komend weekend voorspelt hij nog kwakkelweer, maar daarna is er hoop op zomerweer. Dat is maar goed ook, want dan is ook gelijk de eerste wedvlucht voor de jonge duiven.

Opleren jonge duiven

De jonge duiven zijn hier inmiddels vaak genoeg op pad geweest. Ik begin hier altijd vroeg mee, omdat ik zelden tot nooit alle dagen met de jonge duiven op pad ga. Allereerst omdat ik er een hekel aan heb om alles te moeten pakken en ten tweede omdat ze ook rond huis moeten leren trainen.

Ik heb het opleren dit jaar beperkt tot 30 km en dat vind ik ver genoeg. Het gaat immers om de oriëntatie en niet om duiven te demotiveren op moeilijke trainingsvluchten. Hier traint alles eenmaal per dag en zeker niet op uur en tijd.

Voorbereidingen jonge duivenseizoen

De jonge duiven heb ik een kuur van vijf dagen gegeven tegen de koppen en Tricho, iets wat ik vroeger altijd deed enkele weken voor de seizoenstart, maar de laatste jaren achterwegen heb gelaten. Ik ben er niet mee op consult geweest, maar nu weet ik zeker dat ze zuiver aan de start verschijnen. De eerste vier weken kuur ik twee dagen tegen adeno bij thuiskomst, meer niet.

Ze beginnen gewoon rustig aan het seizoen zonder enkele vorm van motivatie, het doel is immers presteren op de laatste zes vluchten. Door jarenlange ervaring weet ik inmiddels wel dat ze vanaf het begin op het juiste spoor moeten zitten, willen ze een goed seizoen op de NPO vluchten maken. Na zes weken volgt er dus een selectie en degene waar ik het niet meer in zie zitten, zal dan verdwijnen.

De rest kan er tegenaan op de mooie jonge duivenklassiekers. Ik hoop op mooie, zware en eerlijke vluchten in plaats van waai- en regenvluchten. Ik heb er weer zin in, nu de jonge duiven nog in hetzelfde ritme zien te krijgen.

Bij mijn buurtgenoten zijn ook nog stevig wat jonge duiven aanwezig. Ik hoop dat zij ook hun duiven op de rails hebben, het is altijd beter dat er meer gemotiveerde duiven naar dezelfde plek moeten.