Hoe los je adeno op?

Naar aanleiding van mijn laatste blog vroegen veel mensen mij wat ik dit jaar tegen adeno heb gedaan. Schijnbaar zijn er hier en daar veel sterfgevallen. Bij mij zijn er bij de vroege ploeg 10 van de 110 door overleden en 10 heb ik zelf uit voorzorg geruimd.

Bij de 12 aanwezige overnachtjongen zijn er 5 doodgegaan, maar die hebben dus geen enkele medicatie gehad. Daar heb ik ze gewoon uit laten zieken met dus een hoger sterftepercentage als gevolg (de overnachtduiven zitten in een open hok en worden niet verduisterd).

Het begon als gewone adeno met overgeven en slechte mest. Ik heb aanvankelijk gewoon de traditionele adeno medicatie gebruikt. Dit gaf geen verbetering, dus toen maar Furoxine over het voer en jonge duiven poeder in het water. Na enkele dagen geen sterfgevallen meer, maar ik moet daar wel bij vermelden dat ik de twijfelgevallen zelf heb geruimd en dat we inmiddels twee weken verder waren.

In mijn ogen is er dus geen concreet middel wat direct werkt tegen deze vorm van adeno. De adeno is aan het veranderen en wordt agressiever. Ook de werking van Baytril tegen deze adeno is een fabeltje.

De eerste ronde werd een week voor de uitbraak ingeënt tegen pokken, evenals de overnachtduiven. De tweede ronde niet en daar gingen er ‘slechts’ 2 van de 60 dood. Wellicht komt het dus doordat de weerstand iets verzwakt was door de pokken-enting. Ik weet het ook niet.

Ik heb mijn vragen netjes voorgelegd aan een gerespecteerd dierenarts en kreeg als antwoord: “ik ben God niet, ik kan niet alles genezen”. Hier maak ik maar uit op dat hij ook geen werkend medicijn heeft tegen deze duidelijk veranderde adeno.

Aan alles komt een eind

Inmiddels lijkt alles hier weer in orde. De duiven trainen, ruien en eten weer goed, dus we kunnen weer verder. Ik dacht eerst dat de zwakkeren het vaakst slachtoffer waren, maar ook uit de betere koppels vielen ze om.

Het is moeilijk om het hok in te gaan en te aanschouwen dat er iedere dag wel een duif omver ligt, maar aan alles komt een eind, dus ook aan een adeno aanval. Vaak ben je dan wel twee weken verder.

Degene die er nog zijn, boeten niet in op hun vliegkwaliteit. Althans, bij mij niet vorig jaar. Je doet er wel verstandig aan om de duiven die erin blijven hangen, te verwijderen en de tijd te nemen om ze goed te laten herstellen. Pas wanneer ze weer uit zichzelf goed trainen, moet je aan opleren gaan denken.

Adeno is een kwestie van pech hebben. Ik schrijf er nog over, maar ik ken meerdere topspelers (sommige behoren tot de top 5 van Nederland) die vorig jaar dezelfde problemen hadden. Zij hebben mij dat zelf verteld, maar hangen dit niet aan de grote klok.