Beter weer aankomend weekend

De lente lijkt in aantocht, de kweek ten einde en de vroege adeno aanval is weer achter de rug. Het was net als vorig jaar twee weken ellende met dode jonge duiven als gevolg. Ook in het overnachthok wat 60 meter verder staat ellende, alleen besloot ik de overnachtduiven niet te kuren en de eigen jonge duiven wel.

Resultaat: evenveel doden op het gekuurde als op het niet gekuurde hok. Op beide hokken hield het 14 dagen aan en daarna was het opeens verdwenen, een raar fenomeen. Begin mei kan dus de opleermand voor de overgebleven jonge duiven tevoorschijn worden gehaald.

Oude duiven

De oude duiven deden het geweldig afgelopen weekend. Na één vlucht is wel al te zien dat je op de goede duiven staat te wachten. De mindere goden kwamen nu al in de laatste groep aan. Ik kijk dit nog een paar weken aan, maar dan zullen er vast een paar bakken dichtgaan, vrees ik.

Goede duiven is alles waar het om draait. Een top jong kan een jaar overslaan, maar als tweejarige is hij vaak weer op niveau.

Met de oostenwind werk ik toch al met een groter percentage NPO-mix naar het einde van de week toe. Het zijn weliswaar korte vluchten, maar toch wil ik dat de vetreserves aangevuld zijn. Verder een open hok (zuurstof) en om de dag Naturaline. Voor Tricho kuren met een nacht mand lijkt me waanzin, hetzelfde geldt voor de koppen.

Ik denk wel dat je de komende weken op moet passen voor problemen met de koppen. Warmte, kopwind en droogte, vaak geeft dit vanzelf problemen. Maar ook dan is het vaak beter om eerst uit te roken in plaats van er gelijk met antibiotica op te gaan, lijkt mij.