Lions-Miracle-NL16-3632831

Adeno

In Belgiƫ zijn er momenteel verschillende problemen met adeno. Meestal duurt het dan niet lang meer voordat wij als hokken aan de grens ook problemen krijgen.

Normaliter gaat adeno na enkele dagen lichte voeding en eventueel een combikuur Belgamco-Cobel wel over, maar vorig jaar liep dat hier anders. Ik had een week de combikuur gedaan en daarna nog een week Flummy gegeven, maar dit mocht niet baten.

Op aanraden van Peter van Oerle heb ik daarna enkele dagen gekuurd met furoxine en dat hielp al na twee dagen. Ik heb me eens laten vertellen dat furoxine ook de werkzame stof was in het vroegere Altabactine, een super middel tegen de eerste varianten van adeno. Of dat waar is, weet ik niet.

‘Flauwekul’

Wat ik wel weet, is dat er geruchten rondgaan over het rotavirus. Veel dierenartsen doen het af als ā€˜flauwekulā€™ – iets wat dierenartsen nogal snel schijnen te doen als ze er geen medicijn voor hebben ā€“ maar is dat wel zo? Ik denk dat als je er mee komt te zitten, je het snel genoeg zal weten.

Hetzelfde geldt voor dierenartsen die roepen dat enten tegen paratyfus flauwekul is, omdat ze geen entstof ter beschikking hebben. Zij zouden zich eigenlijk moeten schamen, omdat ze daarmee noodlijdende duivenliefhebbers op het verkeerde been zetten. Preventief enten in combinatie met een kuur helpt wel degelijk, is mijn ervaring.Ā Datzelfde geldt overigens voor schimmels, die topprestaties echt in de weg zitten.

Eigen bevindingen

Ik probeer sowieso altijd te schrijven vanuit eigen bevindingen. Dit is iets wat veel andere duivenmelkers niet doen of durven, omdat ze anderen zoveel mogelijk op het verkeerde been willen zetten.

Waar ik inmiddels ook achter ben, is dat een medicijn wat na drie dagen geen verbetering geeft, weggegooid geld is. Of de geschoolde dierenartsen het hier mee eens zijn of niet, interesseert mij niet. Nogmaals, dit is op basis van eigen ervaring.

Een natuurlijke weerstand tegen Tricho en luchtwegproblemen, daar kan ik me wel in vinden. Maar tegen paratyfusā€¦ Laat me niet lachen. Test het uit als je andere gedachten hebt, maar binnen enkele jaren loop je met het hoofd tegen de muur, dat weet ik zeker. Salmonella is nu eenmaal aanwezig waar veel duiven uit verschillende milieus samen komen.

Duivenkeurders

Ook kregen we het laatst over het keuren van duiven. Stuur degene die mijn 20 beste jonge duiven voor 2019 kan aanwijzen maar langs, dan verwijder ik de rest. Hij krijgt er per duif een mooie som geld voor, als hij het bij het juiste eind heeft. Zo niet, dan moet hij mij een mooie som geld betalen.

Kijk, de mooiste duiven eruit vissen lukt mij ook wel. Maar de goede eruit vissen, daarvoor zal er toch echt wat in hun genen moeten zitten. Ik heb in de 40 jaar dat ik duiven heb meer mooie, slecht presterende duiven gezien dan mooie, goed presterende duiven. Of waren de mooiste duiven op de vroegere tentoonstellingen ook altijd de beste?

Ik heb het vaker aangehaald; in sprookjes geloof ik al lang niet meer.