Golden-Ace-NL17-3715065

Verschuiving

Je ziet steeds meer Nederlandse hokken ontstaan in België. Veelal vermogende mensen kopen daar een huis en nemen een hokverzorger in dienst, die daar gaat wonen en de duiven verzorgen. Of dit allemaal goed is voor de Belgische duivensport, betwijfel ik.

Er zijn immers ook al vermogende Chinezen en Mexicanen naar België gekomen en waar die mee smijten, was onlangs te zien bij de verkoop van Verschoot. Die gasten lijken uit een bodemloze put te kunnen scheppen.

Het is aan de NPO om het spel in Nederland aantrekkelijker te maken, zodat buitenlandse liefhebbers ons ook serieus gaan nemen. Wat dat betreft is het goed dat er meer Nederlanders in België gaan spelen, om te laten zien dat Nederlandse duiven niet voor Belgische duiven onder doen.

Als ik mijzelf als profspeler zou beschouwen, was ik ook in België gaan spelen. De NPO zou actie moeten ondernemen en moet niet alleen de verenigingen, maar ook de afdelingen fuseren. Nederland kan best door de lengte en een keer doormidden, zodat we vier grote sectoren krijgen.

Het afdelingsspel (NPO vluchten) is niet meer van deze tijd. Die afdelingen zijn 20 jaar geleden ontstaan, dus het is tijd voor een herziening en een update in plaats van alles maar bij het oude te laten. Is dat niet hetgeen waar onze duivensport aan ten onder gaat momenteel?

Geen vernieuwing, nergens voor openstaan en bang zijn voor ontwikkeling of vooruitgang. We zijn al tientallen jaren bezig met bonnen verkopen voor allerlei goede doelen, een nobel iets, maar we moeten langzamerhand het geld van de bonnenverkoop in onze eigen sport gaan steken.

We moeten geen ellendig lange vergaderingen voeren met starre mensen die al decennialang op hun troon vastgeroest zitten, maar snel knopen doorhakken en dingen doorvoeren. Het is immers vijf voor twaalf wat de Nederlandse duivensport betreft.