Mister-Gold-NL16-1601597

Nog vier weken

De eerste wedvluchten komen er weer aan, terwijl in landen als Koeweit het vliegprogramma weer voorbij is vanwege de warmte. Hier hebben de duiven de gehele week binnen gezeten vanwege de regen en harde wind, net als hun baas overigens.

Over vier weken begint het seizoen hier, dus over enkele weken kan er aan opleren worden gedacht. Ik maak niet zo’n punt van het opleren van oude duiven. Als het kan, neemt een liefhebber uit de buurt ze één of twee keer mee. Zo niet, dan gaan ze gelijk naar 145 km, wat ik vaker heb gedaan. De duiven moeten hiervoor wel in conditie zijn. Als ze om het hok amper 15 minuten vliegen, is dat niet aan te raden.

Jonge duiven

Bij de jonge duiven verloopt alles perfect. De derde ronde van de kwekers die onder de vliegduiven ligt, wordt volgende week gespeend. De vierde ronde ligt inmiddels met eitjes die volgende week uitvallen, terwijl er tussendoor nog een ronde eitjes naar Jan is verhuisd. Op de meeste hokken geen kweekproblemen dit jaar, althans niet bij de liefhebbers die serieus met de sport bezig zijn.

De eerste twee rondes zijn ingeënt. Ze doen het perfect en ruien en eten volop. Ze hebben mooie, kleine mest en dat met deze weersomstandigheden. De Championsmix gemengd met NPO-mix doet zijn werk op het verenkleed. De jonge duiven die door de rui komen, voelen zacht gepluimd aan.

Adeno

Maar goed, meestal als alles perfect verloopt, is het wachten op onheil. Adeno bijvoorbeeld, wat hier en daar in Nederland schijnbaar weer rondsluipt. Meestal begint dat in België, maar daar schijnt het nog mee te vallen. Vorig jaar had ik er ook flink last van, zodanig dat ik mezelf af ging vragen of het nog wel leuk is om duiven te houden.

Entingen, roofvogelproblemen en andere stresssituaties zijn vaak de aanstichter van Adeno. Je kunt het eerst enkele dagen aankijken met een lichte voeding zoals de NPO-mix. Gaat het dan niet weg, dan is medisch ingrijpen noodzakelijk om te voorkomen dat het verder escaleert.

Vorig jaar heb ik geleerd dat je verschillende middelen in huis moet hebben, omdat de medicijnen die ik normaliter gaf, niet hielpen tegen de Adeno uitbraak. Met andere medicijnen had ik het binnen enkele dagen onder de knie. Helaas was het kwaad toen al grotendeels geschied.

Schone lei

Dit seizoen beginnen we weer met een schone lei. De uitstekende jaren 2017 en 2018 liggen achter ons en komen niet meer terug. Het is ieder jaar opnieuw afwachten en wat dat aangaat, heb ik in die 40 jaar dat ik duiven heb meer slechte dan goede jaren gekend.

Mijn blik qua duivensport ligt altijd op de toekomst. Hoe somber die er inmiddels ook uitziet, probeer ik er volop van te genieten zolang het duurt. Dit seizoen staat wederom in het teken van genieten en proberen mooie prestaties en series neer te zetten. Hiervoor moet alles in de achterban en met mijzelf meezitten. Duiven voelen perfect aan of hun baasje zijn kop erbij houdt of niet.