Nu schiet het op

Na de Voorjaarsbeurs nadert het vliegseizoen met rasse schreden. Ik ben er in ieder geval klaar voor. De duiven hebben een goede winterconditie dankzij het mooie weer wat we gehad hebben. Het kweekseizoen is uitstekend verlopen. De laatste ronde wordt na het weekend gelegd en die kan gewoon mee.

Ik heb nooit moeite of schrik gehad om jonge duiven gelijk op 145 kilometer of zelfs verder te laten starten, ondanks dat ze niet verder worden opgeleerd dan 35 km en eenmalig 60 km (als er tijd en zin is). Wel ben ik voorstander van jonge duiven zo vroeg mogelijk wegbrengen, al is het maar naar het einde van de straat.

De eerste ploeg is voltallig. Deze duiven zijn direct na het spenen geënt met PMV en worden volgend weekend geënt tegen pokken. Hier komt geen duif meer bij. Deze ploeg ben ik gaan spenen vanaf de tweede week van januari, dus de eerste en tweede ronde zitten bij elkaar in het grote hok waar er gemakkelijk 120 kunnen verblijven.

Op het tweede hok kan ik er 60 kwijt. Deze liggen nu onder de vliegduiven en ben ik aan het ringen. Ook zij worden zo spoedig mogelijk van entingen voorzien. Ik doe dat graag direct om eventuele adeno ongemakken zo snel mogelijk tot uitbraak te laten komen.

Het derde hok gebruik ik als speelhok, daar gaan de straks de jonge duiven in die volgende week worden gelegd. De drie hokken gaan enkele weken afzonderlijk los. Zodra alles goed rondvliegt, wordt alles bijeengezet.

Snode plannen

Dit jaar heb ik snode plannen met de jonge duiven en wil ik er de aandacht aan geven zoals vroeger, toen met vijf duiven op teletekst spelen vrij normaal was. We zullen zien in hoeverre dit lukt. Ik heb de top lichting van 2017 vervroegd naar de kweek gebracht om het kweekhok te verjongen en de kwaliteit een boost te geven.

Bijgehaalde duiven

Veel van de bijgehaalde duiven zijn inmiddels verdwenen. Met de drie duiven van Dirk van Dyck zijn we goed geslaagd. Hetzelfde geldt voor de beide NPO winnaars van Peter van Oerle. Verder zitten er nog duiven van Gebr. Scheele die uit hun beste komen en een veelbelovende zoon uit de fameuze 13 van Herman Bevers, waar onlangs een vermogen voor geboden is. Maar goed, degene die Herman kennen, weten dat hij daar niet van wakker ligt.

Ook uit de 1e en 2e Asduif KBDB van Jelle Roziers zit hier een doffer om te testen. En niet te vergeten de Maris doffer en een duivin van Peter Colijn/Fox.

Ook bij John Rockx uit Zegge is destijds een doffer aangekocht die op teletekst won, waarvan beide ouders rechtstreeks uit een duif van M. van Gastel kwamen. Die sloot dus perfect aan bij de eigen Rocket-lijn, omdat ook hij een 100% Rocket was. Hij heeft hier al een top duif gegeven in zijn eerste kweekjaar (hij is inmiddels wel van 2013).

Jan en ik kopen alleen uit de allerbeste duiven iets aan en zelfs dan is de kans van slagen klein, maar wel een stuk groter. Wij kopen liever één topper dan een mand vol tweederangs duiven.

Ze worden het eerste jaar hier getest. Zijn we er tevreden over, dan verhuizen ze naar Jan en zet ik de bewezen kinderen van de bijgehaalde aankoop op het kweekhok. Ik praat dan wel over kinderen die op zijn minst op teletekst hebben gespeeld.