Nog een bonnetje

Er staat nog een bon op GPS bij WHZB. Ik was niet van plan er nog een te schenken, maar heb me toch laten verleiden.

Het zou een druk weekend worden: zaterdag naar de beurs en zondag naar de gala-avond van De Allerbeste, maar vanwege aanhoudende rugklachten heb ik dit af moeten blazen.

De gang van zaken

Met de jonge duiven loopt alles op rolletjes. Enkele zijn opgepeuzeld en een paar zijn verwijderd, maar dat hoort erbij. De vliegduiven zitten met jongen die net uit het ei zijn, dus ook daar alles goed. De kwekers komen begin volgende week met eitjes voor de laatste ronde voor de vliegploeg.

Het vliegseizoen zal snel weer starten, al ben ik gemakkelijk met het opleren van oude duiven. Ik durf die zelfs op de eerste prijsvlucht te zetten, zonder ze van tevoren op te leren. Wel is het belangrijk dat ze tegen het nieuwe seizoen goed aan huis vliegen en gezond zijn. In conditie vliegen moeten ze toch op de vluchten doen.

Ik ga het verder niet ingewikkelder maken dan nodig. Alles zal toch weer afhangen van de kwaliteit, vrees ik. De meeste concurrenten liggen op voorhand vast. De belangrijkste vluchten zijn ergens in juni/juli met de oude duiven. Het zou mooi zijn als ze dan in topvorm zijn.

Aan de kwaliteit zal het zeker niet liggen. Ze komen stuk voor stuk uit bewezen duiven, maar dat wil niet altijd zeggen dat hun nageslachten over dezelfde kwaliteiten beschikken. Nu hebben we immers allemaal goede, maar over zo’n vijf maanden zijn de kaarten geschud.

Bijproducten en voeding vliegseizoen

Zodra ik weer een beetje auto kan rijden, leg ik weer een ritje af naar Mariën voor zijn mineralenpoeder, conditiepoeder en siroop. De duiven laat ik nog eens controleren bij De Weerd, en dan kan het seizoen losbarsten.

De bijproducten blijven Naturaline, voederolie en de mineralen- en conditiemix van Mariën. Voor het herstel na de vlucht bij de Eendaagse Fond gebruik ik bij thuiskomst Belga Recharge van Belgica de Weerd.

Dit jaar afgesproken met Gert-Jan Beute om de oliepillen in combinatie met Herstel Power capsules uit te testen op de Eendaagse Fond. Of het iets bijdraagt, zal nog moeten blijken. In een seizoen zoals 2018 vast wel, maar in een seizoen met vluchten boven de 1400 mpm, betwijfel ik het. Medische ingrepen doe ik alleen wanneer dit nodig is.

De voeding is uiteraard de Championsmix & NPO-mix, waarbij de NPO-mix een steeds prominentere rol gaat spelen bij inkorving en thuiskomst. Ik heb in 2018 de proef op de som genomen door op woensdagavond 50% basismengeling + 50% NPO-mix te geven en op donderdag en bij thuiskomst zelfs 100% NPO-mix.

Waarom? Simpelweg omdat het de duiven enorm veel vetten en energie geeft, terwijl het toch een erg gemakkelijk verteerbare voeding is. De NPO-mix is dus niet alleen een energiebom voor het inmanden, maar draagt ook bij aan een uitstekend en snel herstel na thuiskomst.

In de moderne duivensport draait het steeds meer om vetten bij de opbouw naar de vluchten, omdat eiwitten nu eenmaal slecht verteren en opslaan als de duiven die energie niet om kunnen zetten. Vandaar dus dat ik een voorstander ben van vetten en niet zozeer van eiwitten.

PIPA reportage

Vandaag verscheen er nog een uitgebreid artikel op PIPA. Deze vind je door te klikken op deze link.