It’s now or never

Het vliegseizoen komt er weer aan, over amper tien weken wordt het gaspedaal weer ingetrapt. Uiteraard beginnen de belangrijke vluchten pas enkele maanden later, maar als ze in het begin verstek laten gaan, dan kan het seizoen voorbij zijn voor je er vat op krijgt.

In principe zouden ze nu op 75% moeten zitten qua gewicht en conditie. Dat laatste zie je snel genoeg wanneer je ze weer los hebt. Als ze na enkele minuten met de bek open terug op het hok vallen, dan heb je een probleem.

Scheefvliegers ontstaan dadelijk als de jonge duiven eraf zijn en ze bij de meeste liefhebbers weer los gaan. De ietwat koude temperatuur en duiven die los zitten, blijft een probleem. Hier gaan ze regelmatig los, alleen in de periode van koppelen zitten ze vast. Zodra er eitjes zijn, kunnen ze weer naar buiten.

Mestonderzoek

Om een goed seizoen te draaien, raad ik aan om een maand van tevoren een uitgebreid mestmonster van vijf dagen te nemen. Deze mest meng je goed en laat je vervolgens onderzoeken of op kweek zetten.

Een keeluitstrijkje maken kan iedere dierenarts. Tricho, coccidiose of wormeieren opsporen kan ieder leek. Een uitgebreid mestonderzoek moet je wel aan een gespecialiseerde arts overlaten. Gelukkig zijn er verschillende in Nederland.

Zelf doe ik het niet, maar mocht je niet zeker zijn door problemen in de kweek (bijvoorbeeld slecht op eieren komen, zwakke of geribbelde schalen, meer dan 1% onbevruchte eitjes, sterfte onder de jonge duiven, spuiters in de nesten), dan is het wel raadzaam.

Bij al deze zaken is vaak een achterliggend probleem wat in het seizoen ook duidelijk zal worden door slechte prestaties. Bij duiven die in orde en goed voorbereid zijn, mag men in de kweek normaliter geen problemen verwachten.

Het is nu de tijd om wakker te worden en bij eventuele problemen in te grijpen. Je hebt nog genoeg tijd voordat het seizoen begint en er is niets leuker dan plezier te beleven in het nieuwe seizoen in plaats van ergernis.

Succesfactoren

Maak het jezelf makkelijk met een eenvoudige, uitgebalanceerde mengeling zoals de Championsmix / NPO-mix. Laat een ander maar met zeven verschillenden zakken voer sleuren en tal van onnodige toevoegingen aanschaffen.

Hier alleen Naturaline van €5,- per liter met een halve bol look erin. Geen peperdure kruidendrankjes dus. Maar goed, voel je jezelf goed bij een product, blijf het dan vooral gebruiken. Andermans producten afkraken is lelijk, dus dat doe ik niet. Ik vertel alleen hoe ik het hier doe.

Op sommige factoren zoals het weer hebben we geen invloed. Gezondheid en kwaliteit kunnen we beïnvloeden door selectie. Met overbevolking win je geen prijzen. Steek alleen moeite in duiven die het verdienen op basis van hun kwaliteiten en maken ze die niet waar; weg ermee. Het jaar erop worden ze zelden beter.

Het klinkt cru, maar dit is de enige weg naar succes. Als je ieder jaar de tien beste van het seizoen overhoudt en daarop voortborduurt, dan ben je na vier jaar een betere speler.

En hokken dan? Ik heb veel gedrochten, maar ook paleizen gezien. Op beide werd even goed of slecht gespeeld. Vaak zitten de problemen in de hoeveelheid duiven die er huizen. Doe de helft eruit en een vochtig hok verandert in een droog hok.