jonge-duiven-2019

De jonge duiven eruit

Het was mooi weer vandaag, dus mochten de jonge duiven even naar buiten. De vliegers zijn inmiddels gekoppeld, tekenen dus dat het seizoen eraan komt.

Verder heb ik de kweekhokken weer eens zuiver gezet. Hier alle kwekers gewoon los. Ik wil geen kweekboxen, omdat ik dit geen toegevoegde waarde vind hebben. Er is niks beter dan dat ze gewoon hun vleugels kunnen strekken en in de regen kunnen liggen. Voor de kwaliteit en vitaliteit denk ik ook dat het beter is.

Ook ik had enkele kweekboxen, maar daar zaten voedsterduiven in en die komen gemiddeld drie dagen later met eitjes. Voor mij dus geen kweekboxen. Ik begreep van combinatie van Wanrooij dat zij ze ook hebben verwijderd, omdat het niets oplevert.

In Friesland hebben we wel negen kweekboxen, maar daar zitten volières aan, dus daar kunnen de duiven gewoon binnen en buiten zitten. Als ik hier de meerwaarde van in zou zien, zouden ze hier inmiddels ook hebben gestaan. Ik heb plaats genoeg, maar begin er niet aan.

Hetzelfde geldt voor voedsterduiven. Hier twaalf koppels, dat zijn ex-kwekers die wat ouder zijn of maar enkele goede duiven hebben gegeven. Diegene die niet goed genoeg zijn, dienen nu dus als voedsterduif.

Hier vind je zelden kapotte nesten. Zou ik willekeurige voedsters zetten, dan was de kans groter, ook bij de vliegduiven. Duiven die telkens verkeerd vliegen, kun je het beste meteen verwijderen. Deze duiven zijn te dom om hun bak te vinden. Goede duiven zijn slimmer dan je denkt.

Je ziet dat ook bij gespeende jonge duiven die het vertikken om de drinkpot te vinden of niet weten hoe ze binnen moeten lopen. Dit zullen nooit goede duiven worden. Ik heb nog nooit goede duiven voorbij zien komen die ze de dommerik noemen, vandaar.

Embregts-Theunis reportage

Een aantal weken geleden heeft Patrick Noorman hier een uitgebreide reportage gemaakt. Deze staat inmiddels online en is te lezen door te klikken op deze link.