De week van de Olympiade

Vanavond moeten de Olympiade duiven naar Soest, daarna vertrekken ze naar Poznań. Hier vertrekt alleen Olympic Millennium, ik niet. Het werk tijdens de kweekperiode is te ingewikkeld om aan anderen over te laten.

Deze week zetten ze de tien late jonge duiven op de foto voor de PIPA veiling van eind februari. Ik heb ze gisteren in mijn handen gehad en er zitten plaatjes bij. Vooral de dochter van Olympic Millennium laat ik met pijn in mijn hart vertrekken. Ik ken mijn duiven door en door en dat wordt een superduif. Maar goed, afspraken zijn afspraken, dus ze komt in de veiling.

13

Op TopPigeons staat een veiling van De Padvinders uit St Job in ’t Goor met mooie bonnen te koop, onder andere een kleinkind van de 13 van Herman Bevers. Dat is echt een superduif.

Uit die 13 heb ik de kleinkinderen 513, 538 en beide 1e Asduif en 1e prijswinnaars bij mijn beste weduwnaars. Ook 477 (met driemaal top 15 op de NPO vluchten) mag er zijn. Wat te denken van de 1e NPO Gien dit jaar met de jonge duiven, dat was ook een kleinkind van de 13. Marcel Wouters beschikt ook over een topper uit de 13.

Ik heb mijn duiven via goede vriend Peter van Oerle – die ook meerdere kinderen van de 13 in bezit heeft – door zijn goede vriendschap met Herman Bevers. Peter schenkt zelf een bon om twee jonge duiven op te halen, dus bij deze een gouden tip voor weinig geld.

Zelf heb ik bij Herman inmiddels ook een rechtstreekse zoon uit de 13 kunnen halen, die zit nu gekoppeld aan een dochter van Super Rossi. Als ik naar de eerste jonge duiven kijk, is dit een top koppeling.

Exclusiviteit

Afgelopen week was hier iemand om een reportage te maken. We hadden het over een andere kampioen uit Friesland, die vermeldde dat hij 8x teletekst speelde. De vraag was hoe vaak Jan teletekst speelde. Jan heeft uit mijn hoofd 7x teletekst gespeeld, maar mocht hij ook alle top 10 noteringen in Afdeling Friesland als teletekstplaatsen tellen, dan waren het er 18.

En inderdaad, of ze nu top 10 in de afdeling spelen, provinciaal of NPO, hier zit geen verschil in. Ze moeten top 10 provinciaal spelen om op teletekst te komen. Het begrip teletekst is jaren terug naar de vaantjes geholpen en eerlijk gezegd gaan ze met de Olympiade dezelfde kant op. Voor mij zijn de Olympiade duiven over twee jaar genomen, de echte. Duiven die het over één jaar zijn, hebben mazzel dat het een Olympiade jaar is.

We kunnen ook teveel kampioenen of top 10 NPO winnaars willen maken. Beter is het om dingen exclusief te houden. Hetzelfde geldt voor kampioenschappen. Ik heb in een andere sport nog nooit een ander podium gezien als 1, 2, en 3.