De eerste staan op eigen benen

Wanneer de eerste kwekers opnieuw met eitjes komen, is dat hier meestal het teken om de jonge duiven te spenen. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel dat jonge duiven op de nieuwe eitjes gaan trappen (en dat doen ze, ook al staat er een andere schotel bij).

Hier dus vaak de jonge duiven tussen de 21 en 25 dagen oud op zichzelf, kaal onder de vleugels of niet. Ik kijk daar niet naar, ze zijn zonder hun ouders op zichzelf aangewezen. De eerste dagen lijken ze het slecht te hebben, daarna zouden ze voerbak en al opeten.

Het is hier bij de gespeende jonge duiven wel zo dat er pas nieuw voer in de bakken gaat, wanneer ze alles hebben opgegeten; grote en kleine zaden. Jonge duiven met kale bekken spenen omdat ze zolang bij de ouders gezeten hebben, doe ik niet.

Goede vriend Peter van Oerle speent ze zelfs nog eerder (amper 21 dagen oud). Het schijnt niets uit te maken, de twijfelaars vallen er al vroeg tussenuit en ze zitten al weken in het hok voordat ze voor het eerst buiten komen.

Hier ook geen kraambed van stro of zaagsel. Een paar oude kranten, daar kunnen ze enkele dagen op zitten en dan wordt alles weggenomen.