Tweede Olympiade duif

Het is wel wat natuurlijk, 2e op de Olympiade met Olympic Millennium. Nu was ze dat in augustus al op de tussenstand, maar ik heb haar twee midfond vluchten thuisgehouden in verband met de weersomstandigheden. Ik wilde haar niet verspelen, omdat ze als jonge duif al super kwam. Na die twee wedvluchten heb ik haar toch maar weer uit het hok gehaald en ze speelde gelijk weer de 2e.

Op de nalijn is ze één vlucht mee geweest, maar toen legde ze in de mand haar tweede ei en was ze kwijt, dus heb ik haar nadien niet meer gespeeld. Dan maar geen Olympiade. Ze had gelukkig zoveel punten vergaard dat ze haar tweede plaats behield en zelfs bij de PIPA Rankings alsnog 2e werd. Daar werd ze vorig jaar 1e, ondanks veel criticasters die vanaf augustus al riepen dat ze op ging schuiven.

Wat brengt duivensport toch veel afgunst met zich mee, zelfs op de prijsuitreikingen van de Nationale Kampioenschappen werd ik hier nog enkele keren op aangesproken. Of ze nu 1e, 2e, 3e, 4e of 5e werd, ze zou toch naar de kweek gaan en niet te koop komen. Mij interesseerde de notering dus niet.

De doffer van Rien van Beers

Olympic Millennium is een plaatje om te zien en mijn favoriet vanuit de nestschotel. Ook de doffer van Rien van Beers (1e Olympiade op de marathon) is een plaatje. Die vliegt gewoon even vijfmaal teletekst met een 1e in de sector.

Deze Van Beers doffer is speciaal, niet voor niets had hij een straatlengte voorsprong op de nummer #2 op de Olympiade uitslag. De meeste die mij inmiddels kennen, weten dat ik daar iets van wilde bemachtigen. Ik heb er vier kinderen en een volle broer van gehaald, mede omdat de duivensport daar nog bedreven wordt zoals in 1945: op dito hokken, dus geen poespas.

En dan zullen er veel denken: “overnacht, wat moet Peter daarmee?” Deze duif behaalde al zijn top noteringen op vluchten van net geen 1.000 kilometer. In mijn ogen is het dus een duif voor de zwaardere dagfond vluchten, vandaar dat hij mijn grootste interesse heeft.

Duivinnen van Comb. de Pijper

Zijn jongen zullen eerst ingekruist worden met de drie die ik uit de 7e Asduif ZLU heb gehaald. Zij won eerder al de 9e Nationaal Saint-Vincent en de 44e Nationaal Pau. Ook dat is een speciale, zij was als jaarling al top en afgelopen jaar als tweejarige nog beter.

In Brabant 2000 vloog nog zo’n topduivin, die eerder als 2e Provinciaal en 9e Nationaal Asduif werd afgevlagd en 17e, 21e en 61e Nationaal speelde. Ze werd dit jaar voor de eerste keer op Barcelona gespeeld en pakte daar de 27e Nationaal. Uit deze duivin heb ik er ook vier gehaald. Deze twee duivinnen van Comb. de Pijper stonden me enorm aan, evenals hun eigenaren.

Er vliegt er nog een bij Frans Belleter uit Nispen, die dit jaar 2e Olympiade werd op de marathon. Met Frans moet ik ook eens een praatje gaan maken, het moet immers met goede duiven gebeuren.

Gebr. Scheele

Om die reden ook onze (ik doe dat samen met Jan) aankoop van gisteren: een zoon van Fast Boy, die driemaal teletekst won (waaronder de 1e NPO en 3e Nationaal tegen ruim 23.000 duiven vanuit Argenton) van de Gebr. Scheele.

Ik haalde er in 2016 al twee, die beide gekoppeld tegen Super Rossi toppers gaven (vandaar de opmerking van nuchtere Jaap: “ze stonden natuurlijk wel tegen een superduif”). Ook afgelopen zomer hebben we er twee uitgezocht en deze doffer ontbrak dus nog.

Alle vijf stammen overigens af van Super Boy, die mijns inziens het hok van de Gebr. Scheele naar een ander niveau heeft getild. Als ik hun was, zou ik op die lijn verder gaan met verankeren in plaats van teveel inkruisen met van alles en nog wat.