De jaren vliegen voorbij

De kweekperiode is zo goed als overal in volle gang. Het is wachten op heldere weersomstandigheden en dan zien we de koppels trainende duiven weer voorbij trekken. De duivensport is tegenwoordig vrij intensief en er is weinig tot geen ruimte voor fouten of om achterover te leunen.

Hier heb ik het houten interieur van het hok van de tweede en derde ronde vervangen door plaatmateriaal. Het hout wat er zat, dateerde van 1989. Overigens maakt het de duiven niet uit of ze op planken of platen moeten zitten.

Het verleden

Persoonlijk ben ik blij dat de winter over enkele maanden weer voorbij is. Voor mij voelt de winter als een trieste tijd met donkere dagen, koud en vochtig weer. Ook denk ik in de winter vaak terug aan vervlogen tijden, goede vrienden of liefhebbers die er niet meer zijn of aan vluchten uit het verleden.

Vluchten zoals die in 1997, toen ik de 1e nationaal Bourges won met grote voorsprong en de wind in het nadeel. Het jaar nadien deed ik dit nog eens over met een 1e, 3e en 7e prijs. Of die vlucht vanuit Chartres, toen ik met zeven duiven teletekst vloog in de toenmalige ZNB. In 2002 had ik bijna alle Gouden Cracks met de jonge duiven.

Het heden

Inmiddels zijn het tijden die achter ons liggen en niet meer terugkeren. Gelukkig begint het in maart na de voorjaarsbeurs weer te kriebelen. Jonge duiven die rondvliegen, oude duiven die harder gaan trainen.

Tegen die tijd is het noodzakelijk om de duiven nog meer in de gaten te houden wat gezondheid betreft. Ik kuur zo min mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat ik niets op voorraad heb (al is het meeste inmiddels over de datum, maar dat schijnt niet erg te zijn als de potjes niet open zijn geweest).

Bij duivenvoer daarentegen moet je wel letten op versheid. Een van de voordelen van onze mengelingen is dat ze een hoge omloopsnelheid hebben, omdat ze jaarrond gebruikt worden. Op alle verkooppunten vind je dus verse zakken. Dit in tegenstelling tot seizoensgebonden mengelingen, die her en der in winkels onder een laag stof op het vliegseizoen hebben liggen wachten en dus niet meer vers zijn.

Olympiade

Op naar de Olympiade met Olympic Millennium. Deze duivin zit nu gekoppeld aan Super Rossi en zal later dit jaar in samenkweek gaan met die top duif van Willem: Murphy’s Law. Goed op goed blijft nu eenmaal de enige weg naar succes. Let wel: samen kweken heeft alleen zin op basis van vertrouwen en met duiven van hetzelfde kaliber.