Sommigen hebben net ietsje meer

Ik heb weinig verstand van duiven, maar toch lukt het me wel om speciale duiven er tussenuit te vissen. Zo had ik destijds mijn zinnen gezet op een jong uit de Rocket van M. van Gastel, dus werd er een afspraak gemaakt om de Rocket eens te bekijken.

Zelden had ik zo’n duif gezien. Hij had vlieg- en kweekwaarde, maar ik kon er alleen iets van kopen als ik de jongen van zijn drie kweekkoppels ook kocht. Zo gezegd, zo gedaan, dus ik de duiven opgehaald, betaald en bij thuiskomst de twee van de Rocket uit de mand gehaald en de rest aan Marc (mijn overbuurman) gegeven.

Die zoon uit de Rocket werd mijn Dragon Rocket en was gelijk mijn favoriet, dus werd hij gelijk op de kweek gezet. Hij had immers wel kweekwaarde in mijn ogen, maar geen vliegcapaciteiten. Als ik hem had gespeeld, was hij bijna zeker verwijderd geweest. De overigen werden door Marc na enkele jaren ook verwijderd, omdat hij ze niet goed genoeg vond.

Van Hove-Uytterhoeven

Begin deze eeuw kwam ik bij Van Hove-Uytterhoeven terecht om een duivin aan te schaffen. Ik mocht er tegen een vastgesteld tarief één uitzoeken tussen 60 zomerjongen. Na even rondgekeken te hebben, zei ik: pak die maar.

Geert – de zoon des huizes – zei: maar die heeft een knijpring om? Dus ik nog gekscherend: haal die er maar af, die hoef ik niet. Maar hij bedoelde jammer genoeg iets anders. Die duif had daar niet tussen mogen lopen, maar uitzoeken was uitzoeken hield ik stug vol. Uiteindelijk mocht ik hem kopen, maar dan wel 6x duurder dan de afgesproken prijs.

En ja, ook de Van Hove-Uytterhoeven duivin werd een hele goede op de kweek, alleen de doorkweek was minder. Om die reden dat er nu niets meer van te vinden is in mijn huidige stam.

John Rockx

In 2016 werd de afspraak gemaakt bij John Rockx voor een mand late zomerjongen uit zijn beste. Eenmaal daar, kreeg ik twee topduiven in mijn handen, de Vale 41 en een blauwe 100% van Gastel duif (lijn van de Rocket).

Mijn interesse in de zomerjongen was verminderd en mijn interesse in die Rocket – die dus ook de 9e NPO Bourges won – was aangewakkerd. Helaas bleek hij ondanks mijn bod niet te koop. In 2017 keerde het tij en kon ik hem kopen. Dit jaar werd hij dus vader van de 2e Nationale Asduif bij Jan.

Peter van Oerle

Ook bij goede vriend Peter van Oerle mag ik jaarlijks zes jongen uitzoeken van de tweede ronde. Het is nog maar zelden voorgekomen dat daar geen topduif tussen zat. Sommige duiven hebben net dat tikkeltje extra en daar heb ik gelukkig een neusje voor.

Gelukkig ben ik ook realistisch genoeg om te weten dat toppers schaars zijn. Als ik alleen de echte toppers mocht houden waar ik in geloof, dan kon ik inmiddels de helft van de hokken afbreken. Maar goed, ook dat is gelukkig niet alleen bij mij.