Een nat weekend

De kweekduiven zitten allemaal weer los op het hok, er zijn verder gelukkig geen vechtpartijen. Ik heb op de vloer 3 cm van onze lavakorrel liggen met daarop 15 cm erwtenstro. De stro verwijder ik halverwege maart weer, daarna zitten ze dus alleen op de lavakorrel die eronder ligt.

Het voordeel van erwtenstro is dat ze daarmee zelf hun nesten vullen en daardoor bakvast geraken, wat later weer ten goede komt, doordat ze zelden in de verkeerde bak vliegen. Alleen moet ik wel dagelijks controleren dat de nesten niet te hoog worden. Sommigen bouwen een hele toren, waar later de eitjes of kale jongen zo uit vallen.

Aan de regen is niet veel aan in het kweekseizoen, vooral niet als je een open kweekhok hebt zoals hier en bij Jan. De duiven zitten wel ver genoeg naar achteren, zodat het gedeelte waar de stro ligt, droog blijft. Op het eerste gedeelte liggen roosters, dus dat is niet zo erg.

Voordelen van een open hok

Een open hok heeft voor mij meer voor- dan nadelen. De duiven zitten altijd kerngezond en ook voor mezelf is het aangenamer wat stof betreft. Natuurlijk konden daar in het begin veel duiven niet tegen. Hier en bij Jan was het kommer en kwel: natte ogen en noem maar op. De meesten pasten zich daarna vanzelf aan, anderen werden verwijderd.

Bij alle vliegduiven – jong en oud – staat alles hier ook gewoon open, behalve bij regen. De plafondschuiven gaan nooit dicht, al vriest het 20 graden. Duiven kunnen veel hebben. Een hok wat in de winter bar en boos aanvoelt, is vaak een superhok in de zomer. Isolatie is hier nergens te vinden, niet tegen het dak en ook niet tussen de wanden.

Bodembedekking

Bij de jonge duiven ligt alleen lavakorrel en dus geen erwtenstro. Na een eventuele coli-uitbraak hanteer ik graag de brander en dan kan je maar beter geen stro, houtsnippers of maïskolven hebben liggen.

Houtsnippers en maïskolven kun je sowieso beter niet gebruiken op een vochtig hok in verband met schimmel en ziektevorming. Het voordeel van onze lavakorrel onder erwtenstro, is dat de lava al het vocht in het hok onttrekt, waardoor de stro niet zal schimmelen.