Hier is het kweekseizoen begonnen

Gisteren 24 kweekkoppels en 12 voedsterkoppels gekoppeld. Het zag er vlekkeloos uit. Natuurlijk scheelt het dat ze al een paar dagen voorgekoppeld waren, zodat de scherpe randjes er een beetje af zijn.

Ik koppel altijd tegen het schemeren. Koppel je overdag, dan is het leed vaak niet te overzien. Sommige doffers kunnen vrij dominant zijn, vooral de zonen van Super Rossi zijn slopers als ze hun zin niet krijgen. Maar gelukkig geen problemen dus. Vanaf vandaag gaat om beurten een koppel los om aan elkaar en hun bak te wennen. Ik houd ze in de koppelperiode wel karig qua voeding.

Hoe bereid ik me voor op het kweekseizoen?

De voorbereiding op het kweekseizoen moet goed zijn. Hier ga ik als volgt te werk:

Na het vliegseizoen krijgen ze een tiendaagse paratyfus kuur gevolgd door een paratyfus enting. Een week later de paramyxo enting en een geelcapsule. De week daarop volgt de enting tegen pokken met het kwastje. Tegelijkertijd krijgen ze dan een U-200 luisdruppel.

En voor de criticaster onder ons: ik heb nooit nadelen ondervonden door dit in de rui te doen. Ook de vliegduiven worden gekuurd en geënt, terwijl ze volop aan het ruien zijn.

Verder wissel ik dagelijks Naturaline en Sedochol af en krijgen ze 80% Championsmix gemengd met 20% NPO-mix als voeding. Dankzij de vele vetten in onze mengelingen, komen ze perfect door de rui heen en ontwikkelen ze een zijdezacht verenkleed.

Bijlichten

De kweekduiven zijn 14 dagen van tevoren drie dagen voorgekoppeld en zijn bijgelicht vanaf 10 dagen voor het koppelen van 6.30u tot 18.30u. Het licht blijft de hele dag aan en dat blijft zo tot het niet meer nodig is, dat wil zeggen tot wanneer het buiten ook zo lang licht is.

Ook ik heb wel eens van 6.30 tot 22.00 bijgelicht, maar de jongen waren amper gespeend toen ze hun eerste pennen al begonnen te gooien. Dat doe ik dus nooit meer. De laatste jaren kies ik voor twaalf uur licht per dag in de winter en dat gaat perfect. Het licht blijft aan, omdat dagen met slecht weer best donker kunnen zijn. Verder is het een kwestie van afwachten.

Eigen duiven

Hier wordt dit jaar alleen uit bewezen topduiven – waar ik of Jan zelf mee gevlogen hebben – gekweekt. De meeste aankopen zijn inmiddels – op een enkeling na – verdwenen. Zij die redelijke jongen gaven, worden dit jaar in Friesland nog eens getest op het kweekhok.

Ik kweek al jaren drie tot vier rondes en in iedere ronde kunnen evenveel bruikbare als onbruikbare duiven zitten. Al moet ik wel zeggen dat van de laatst gespeende jongen, ongeveer halverwege april, de meeste verloren gaan.