In deze tijd hebben we allemaal goede

Het wordt langzaamaan winter en daar heb ik weinig mee, geef mij maar het vliegseizoen.

Volgende week worden overal weer koppels samen gezet, in de hoop kampioenen te kweken. Bij veel liefhebbers volgen dan snel de eerste teleurstellingen van het nieuwe seizoen; de duiven willen niet koppelen, komen slecht met eitjes, onbevruchte eieren, sterfte van kleine jongen… Bijna allemaal en altijd te wijten aan een gebrekkige voorbereiding en/of slecht medisch advies vooraf.

Vervolgens gaan we ze uitwennen en pakt de kromsnavel er één. Daarmee laat hij de rest dusdanig schrikken, dat er ‘s avonds meerdere lege plekken in het hok te betreuren zijn. Teleurstelling nummer twee dus. Laten we het dan nog niet hebben over de wekelijkse uitslagen, ook daar kan je dikwijls ziek van zijn.

Veel van deze teleurstellingen houd je zelf in de hand door twaalf maanden per jaar alles goed in de gaten te houden, de roofvogels daargelaten. Een goede (medische) verzorging na het vliegseizoen voorkomt een hoop ellende. Juist dan laten de meeste de boel de boel met bovenstaande als gevolg.

Het nieuwe nationale vliegprogramma

Ik heb een glimp opgevangen van het nieuwe nationale programma, zoals het er waarschijnlijk door gaat komen met gelijke kansen voor iedereen. Voor Brabant 2000 verandert er echter weinig. Zoals altijd, is eerlijkheid nog ver te zoeken.

Schijnbaar mogen de taartvluchten ook meetellen voor de Olympiade, wat betekent dat de noordelijke afdelingen in het voordeel zijn. Zij hebben immers keuze uit vijf à zes extra vluchten waar ze punten kunnen pakken uit concoursen zonder tegenstand. Of moeten we niet verduisterde zomerjongen als tegenstand zien, als je er met een flinke ploeg verduisterde jongen op kan spelen die eerst het reguliere programma hebben afgewerkt…

Ook dit jaar zijn er Olympiade, WHZB of nationale Asduiven 1e geworden doordat ze in een zwak Rayon speelden. Dit terwijl duiven in dezelfde afdeling veel beter waren, maar hun punten uit een ander Rayon moesten pakken.

Zoiets is hartstikke oubollig. We hebben het over een nationaal vliegprogramma met gelijke kansen voor iedereen, dat wil zeggen: evenveel vluchten waar men de punten uit kan pakken, concoursen van dezelfde afstanden op dezelfde dag vervlogen onder gelijke omstandigheden en de punten alleen pakken uit de afdelingen met enkele aftrekvluchten per onderdeel.

Soms vraag ik mezelf af of ik de enige ben die nuchter kan nadenken. Als ik vrienden in de afdeling zou hebben, dan zou ik er ook op aan kunnen dringen om attractievluchten te maken met een of ander bestand, zodat ik ze ook mee kan laten tellen voor de Olympiade bijvoorbeeld.

Nee, de NPO en secties slaan de plank volledig mis hier. Eerlijkheid in de duivensport blijft nog altijd ver te zoeken! Daarbij hebben ze dit jaar al ontelbare keren vergaderd over het vliegprogramma, dan zou je denken: leg het voor een jaar of drie vast. Ook dat schijnt niet te kunnen, dus mogen ze volgend jaar het circus opnieuw uitvoeren. Nou, mijn respect hebben ze…