Even weggeweest

Afgelopen week ben ik met een paar topspelers in het buitenland geweest om bij andere topspelers duiven te beoordelen. Twee dingen die ik normaal niet zo snel doe, zijn naar het buitenland gaan en andermans duiven keuren. Vaak heeft iedereen zijn eigen voorkeur op het gebied van duiven en is het beter om de mand te laten beslissen wat de goede en slechte zijn.

We zijn op drie hokken geweest, waar allemaal topduiven zaten die we mochten zien. Het viel op dat bij ons laatste bezoek de selectievoorkeur uitging naar mooie duiven. Het was duidelijk te zien dat de eigenaar daarop geselecteerd had. Of het ook goede duiven zijn, zal de tijd uitwijzen.

Verder was te zien dat op de laatste twee hokken allerlei duivenrassen te bewonderen waren, terwijl er bij het eerste hok meer stamvorming te zien was in de duiven, iets wat meer mijn voorkeur heeft en dat van mijn reisgezelschap.

Al met al waren het leuke dagen met mooi weer, lekker eten en ik heb veel goede duiven in mijn handen gehad. Zoals altijd weer wat opgestoken hoe het er in andere landen aan toe gaat.

Nu kunnen we onszelf weer opmaken voor een nieuw kweekseizoen, waarbij we hopen weer nieuwe kampioenen en het liefst enkele topduiven te kunnen kweken, maar bovenal plezier te mogen beleven aan onze mooie hobby.

Vliegprogramma

Ik hoop dat het NPO-bestuur ons een mooi vliegprogramma gaat voorschotelen waarbij iedereen aan zijn trekken komt en min of meer gelijke kansen heeft. Het kan namelijk niet zo zijn dat er mensen kampioen worden, die het op prestaties eigenlijk niet verdienen.

Enkele nationale dagfondvluchten en/of een internationale dagfondvlucht zouden onze sport meer op de kaart zetten. Laten we de komende maanden afwachten of we met zijn allen op één rechte lijn kunnen komen.

Olympiade

Ik kreeg onlangs bericht dat ik de 2e Olympiade duif zou hebben met Olympic Millennium. Ik weet niet of dit waar is, maar dat het een goede is, staat als een paal boven water. Vorig jaar 1e Asduif bij de PIPA Rankings, dit jaar werd ze 2e Asduif bij de PIPA Rankings.

Haar volle broer is Avatar, welke de 1e NPO won. Een andere zus werd 5e Provinciaal Asduif, terwijl weer een andere zus de 9e NPO won. Met recht een telg uit een superkoppel dus.

Bij de jonge duiven won dit jaar een halfzus de 10e Nationaal Gien 10.503d en een halfbroer werd 1e Generaal Asduif en won de 14e NPO. Een volle zus werd dit jaar 2e Asduif en won onder andere 46e Nationaal Gien tegen 10.503d.

Een koppel voor de toekomst dus, waar dan ook niets meer uit te koop zal zijn op twee zomerjongen na. Deze komen ergens in februari op PIPA alsmede twee jongen uit Olympic Millennium.