Maximal-Rocket-NL17-3714984

Wat een topper

Maximal Rocket werd vorig jaar 1e beste Vitesse duif bij de PIPA Rankings, dit jaar 2e. Ik durfde haar op de nalijn niet meer te spelen, ze zit nu op de kweek.

Gisteren nog naar de provinciale prijsuitreiking geweest. Een lange zit zoals altijd, maar het eten was perfect. Ik verkeerde in goed gezelschap van de bijna 91-jarige Geert Kouters, die nog op het podium klom met de eveneens bijna 91-jarige Jan Ernest.

Bij zulke veteranen van de duivensport zou men eens een kerstreportage moeten schrijven, nog allebei springlevend en in het bezit van postduiven. Zo zijn er nog wel enkele bekende liefhebbers op leeftijd met een roemrijk verleden en nog steeds actief, zoals bijvoorbeeld Jan Theelen.

Het is ronduit jammer dat niet één duivenkrant of website bij zulke mannen een reportage maakt. Zij hebben hun prestaties behaald in een tijdperk dat er nog echte toppers waren.

Ik herinner me toen ik eind jaren ‘80 serieus ging spelen met de jonge duiven, dat er amper te spelen viel tegen vader en zoon Kouters uit de Noordhoek. Nadien zijn ze op de overnacht verder gegaan en stonden ze ook daar weer op het hoogste podium, zonder ook maar iets met commercie van doen te hebben.

Ook Rien van Beers uit Zevenbergen is zo’n iemand. Hij heeft een duif op het hok, zo’n goede heeft nog nooit op de overnacht gevlogen. Wat denkt u van 1e, 2e, 4e, 7e, 7e, 14e, 21e NPO zonder dubbelen. Ook nog even de beste overnachtduif van Nederland, een topper in de hand en natuurlijk Olympiade kandidaat.

Ik heb hem mogen beoordelen en vier prachtige kinderen van hem kunnen bemachtigen. Rien is een liefhebber zonder kapsones. Op de ouderwetse manier duiven klokken, gewoon nog met de hand op hokken die de tand des tijds hebben doorstaan. Zelden heb ik het zo eenvoudig gezien.