NL18-5151375

Het kweekseizoen komt eraan

Komend weekend worden de duiven hier tegen pokken en paramyxo ingeënt. Tegelijkertijd een luisdruppel en Belga Magix erop, en dat is het enige wat ze krijgen voorafgaand aan het kweekseizoen van 2019. Om de dag Naturaline met extra look en klaar is Kees. Verder natuurlijk volop zuurstof.

Voorkoppelen

Rond 10 november worden ze drie dagen voorgekoppeld, dus dan gaan de lichten weer aan. Niet langer dan 12 uur licht, anders gooien de pas gespeende jongen hun eerste pen te snel. Is voorkoppelen wel nodig? Ik voel me er prettig bij. Ik merk dat de duiven dan dichter bij elkaar hun eerste ei leggen, terwijl het normaal wel drie weken kan duren voor alles afgelegd heeft.

Verdere voorbereidingen

Alles is reeds voorzien van een verse laag lavakorrel, waar tijdens de winterkweek nog een laag erwtenstro bovenop komt. De erwtenstro wordt in maart weer verwijderd.

Eén ding is zeker: kweekduiven moeten in topconditie verkeren, dus de laatste twee weken worden ze iets krapper gehouden. Vette duiven leggen slecht in de winter, en als ze niet in topconditie zijn, kan je topduiven kweken wel vergeten.

Met het oog op het nieuwe vliegprogramma wat eerder van start gaat, wordt dit jaar sinds lange tijd de eerste ronde hier gehouden en zal Jan Timmermans de volgende leg krijgen.

Als het meezit, hebben we er zo weer een heleboel rondlopen en kan de eerste selectie over vier maanden beginnen. Als de jongen zes weken oud zijn, krijgen ze hier en in Friesland weer een handselectie. Op en neer rijden kost even wat tijd, maar het is nodig voor het prijspercentage in het vliegseizoen.

Andere jaren hakte ik hier en in Friesland 35% op voorhand eruit en waren er minder problemen en verliezen als dit jaar. Duiven van mindere kwaliteit, kun je missen als kiespijn. Zij veroorzaken altijd ellende. Ze zijn ziek, komen dagen later terug van een lapvlucht, willen niet trainen of wat dan ook.

Olympic Millennium en Warior

Zoals het er nu uitziet, hier 5e Nationaal duifkampioen met Olympic Millennium en in Friesland 2e Nationaal duifkampioen jong met Warior, die ook al 1e Provinciaal duifkampioen was in Friesland. Jan had overigens ook in 2014 een 1e Provinciaal Asduif en de 2e Nationaal Asduif.

Warior komt uit New Rocket x Wariors Girl, dus een kleinzoon van Wariors Boy. Ook hij gaat nu naar de kweek en zal waarschijnlijk gekoppeld worden tegen Athena’s Rossi, die ook al 1e Provinciaal Asduif en 5e Nationaal Asduif was en een dochter is van Super Rossi. Het is een kwestie van goed op goed.

Uit Super Rossi gaan dit jaar overigens Athena’s Rossi (1e Provinciaal Asduif), Super Ace (tweemaal 1e in Brabant 2000 Rayon 2) en Super Daisy (1e NPO Argenton) naar de kweek. Kleinzoon National Rossi (1e NPO Gien) en Olympic Millennium (1e Provinciaal Asduif, 5e Nationaal Asduif, 1e Asduif PIPA Rankings en vermoedelijk Olympiade kandidaat) sluiten zich hierbij aan. Vijf topduiven van 2017 en één van 2018 dus.

Nationale kampioenschappen

Overigens zal ik die Nationale kampioenschappen nooit helemaal begrijpen. Jan wordt 2e Nationaal Asduif jong, maar die duif is ook 1e Provinciaal Asduif. Onze jonge vriend Maarten wordt 3e Nationaal Asduif jong, maar diezelfde duif wordt 3e Provinciaal Asduif. Olympic Millennium wordt 5e Nationaal Asduif, maar is ook 1e Provinciaal Asduif.

De 1e Provinciaal Asduif jong van Ruud Nijssen, waar Maarten dus 3e werd, is in geen velden of wegen te bekennen bij de Nationale Asduiven jong. Erg raar als je het mij vraagt.

Super zoon van Super Rossi

Bij Jan zit trouwens nog een super zoon van Super Rossi. Die gaf hier eerder al Superstar met tweemaal de 1e in groot verband, maar bij Jan ook al twee jaar op rij de 1e Asduif in de Friese Fondclub.