Ik dacht dat ik er veel had

In deze tijd van het jaar heb je aan 50 duiven al teveel. Dat gefladder met al die veren en troep, het is een bende.

Normaal maak ik de hokken in deze periode maar éénmaal per week zuiver. Ik kan namelijk slecht tegen pluimen en stof. Maar nu het vochtiger wordt, maak ik ze om de paar dagen zuiver. Vocht is altijd vragen om problemen.

Vandenabeele veiling

Tot mijn verbazing zag ik dat Gaby Vandenabeele meer dan 800 duiven gaat veilen, waar heeft hij die ooit gelaten. Ik kan goed geloven dat het je dan teveel wordt. Ook Leo kon ik destijds gelijk geven. Hij kampte met ademhalingsproblemen en moest meer dan 800 duiven verzorgen enkele jaren terug.

Deze aantallen gaan natuurlijk nergens meer over. Als ik beide hokken bij elkaar pak, hier en in Friesland, kom ik niet eens aan 300 duiven. Ik ben benieuwd hoeveel er bij Vandenabeele tussen staan met prestaties of titels, maar dat het een sensationele verkoop gaat worden, staat vast.

Maar goed, ieder het zijne zullen we maar zeggen. Of het de duivensport ten goede zal komen, moeten we afwachten. Er zijn mensen die voorspellen dat ze dik 10 miljoen op gaan doen. Dit zou best eens kunnen, Gaby is namelijk een grote naam in binnen- en buitenland.

Ik heb al meer verkopingen van hokken zien slagen, waarvan minder dan 2% überhaupt prestaties achter hun naam hadden. De rest was broer, zus, of kleinkind van. Dus moet je zelf nog wel presteren tegenwoordig met duiven? Als een ander dit doet met jouw duiven, is dat vaak beter.

Hier komen de duiven weer los

Ze vliegen niet lang, slechts een paar rondes en daarna springen ze weer naar binnen. Nu hoeft dat ook niet, maar een wintertraining vind ik toch belangrijk. De laatste jaren gaan ze in de winter gewoon los. Vroeger deed ik dat niet vanwege de roofvogels, maar om eerlijk te zijn ook uit gemakzucht.

Iedere sporter die maar zes maanden per jaar traint, zal nooit een prof worden. Als je een bodybuilder bent en zes maanden per jaar dooreet zonder training, dan zie je er ook niet meer uit.

De jaren dat ze in de winter los gingen, waren mijn beste met de oude duiven. En inderdaad, het kost wel eens een duif, maar dat neem ik voor lief. Ik heb 28 bakken, dus zou in theorie met 56 duiven kunnen starten. Als ik met 40 duiven moet beginnen, lig ik daar ook niet wakker van.

Vaccinaties

Hier wordt volgende week alles gevaccineerd voor Paramyxo en pokken met het kwastje. Tegelijkertijd krijgen ze Belga Magix voor het geel en een luisdruppel. Uit gemakzucht doe ik dit op één dag, dan ben ik er vanaf.

“En de rui dan?” zullen velen zich afvragen. Daar kijk ik niet naar. Ik heb hier nog nooit nadelen van ondervonden. Super Daisy won dit jaar de 1e NPO Argenton (dik 600 km) met amper 1100mpm en ook nog meerdere keren 1 op 100, terwijl ze nog op twee oude pennen stond.

De mooiste duiven op de tentoonstelling waren vaak van de slechtst presterende. Liefhebbers die hielden het vaak na enkele vluchten al voor gezien en stopten met hun duiven. Zij hadden dus alle tijd om te ruien, maar niets meegemaakt in hun vliegcarrière.