totale-verkoping-2006

Een frisse start

De hokken van de oude vlieg- en kweekduiven zijn grondig gereinigd met de hogedrukreiniger. De bakken zijn weer als nieuw. Tevens heb ik de hokken ingespoten met Vircon S, zo’n 200 gram op 15 liter water. De hokken van de jonge duiven worden binnenkort op dezelfde wijze gereinigd. Ik doe dit eens in de twee jaar.

De duiven zitten er weer in en kunnen een bak zoeken. De bakken staan weliswaar half bak, maar toch. Ik ben geen voorstander van bakken dicht of zelfs eruit en de duiven op kapelletjes. Nee, hier nu al op de bak terwijl de vliegers toch pas begin februari gekoppeld worden. Ik denk dat ze veel bak- en hokvaster worden op deze manier. Ze zullen immers voor hun stekje naar huis moeten komen.

Vanaf nu gaan de vliegers wekelijks enkele keren los, mits het weer het toelaat. Als ze uitgevlogen zijn, gaan ze direct naar binnen.

Ruimte voor een nieuwe generatie

Tien topduiven van het vlieghok naar de kweek, dat ga ik vast voelen in de vliegploeg met de oude duiven. Hopelijk is dit omgekeerd met de jonge duiven. Aangezien ik alle bijgehaalde duiven verwijderd heb, moest ik dit doen om het kweekhok weer op tal te brengen. Komend jaar dus alleen met eigen bewezen vlieg- en kweekduiven.

Het is belangrijk dat je eens in de paar jaar een superlichting kweekt, zoals hier in 2017. Je moet het vlieg- en kweekhok verjongen, als je aan de top wilt blijven. Het is te allen tijde zo dat de jeugd de toekomst heeft, dit geldt ook voor het vlieg- en kweekhok.

De plannen hier en in Friesland zijn hetzelfde: het moet beter. Zoals altijd, zijn we nooit tevreden.

Totaal verkopen

Ik kreeg meermaals de vraag van enkele veilingsites of ik totaal wilde verkopen, of desnoods alleen de vliegers. Ik heb sinds de totale verkoop in 2006 zoveel energie moeten steken om een nieuwe ploeg allround duiven te kweken, dat ik zoiets niet nog eens over mijn hart kan verkrijgen, tegen welke prijs dan ook.

De centen die ik destijds kreeg, zijn grotendeels geïnvesteerd in andere duiven waarvan ik dacht dat ze nog beter waren. Wat was ik naïef. Weggegooid geld dus, er bleef naargelang niets van over.

Achteraf was mijn grote geluk dat ik twaalf jongen had gehouden die in 2006 half Brabant overhoop speelden. Niet met het doel opnieuw te starten, maar op aanraden van mijn echtgenote. Zij zou zich normaal nooit met de duiven bemoeien, maar die ene keer gelukkig wel.

Er zijn maar weinig duivenmelkers beter geworden van een totale verkoop. De meeste behaalden nooit meer hun oude niveau.

Een totale verkoop is het hele hok leegverkopen en niet een opruiming houden, zoals bij de meeste. Zij houden de beste duiven achter de hand of stallen die bij een ander. De oude kwekers en minste vliegers op de lichtbak.

Zo zag ik meermaals totale verkopen van bijvoorbeeld alle duiven ouder dan 2015. Jaren nadien zijn ze gewoon jongen aan het verkopen van duiven van 2014, die zouden destijds toch verkocht moeten zijn? Het is dus meer een verkapte vorm van oplichten.