De kweek is de basis voor succes

Ik ben altijd erg voorzichtig met goede duiven. Ik speel ze meestal niet te lang door, omdat ik weet dat een slechte vlucht je jaren terug kan slaan. Om die reden gaan er dit jaar drie 1e Provinciale Asduiven naar de kweek.

Met hen ook de drie NPO winnaars en de twee topduivinnen Bigtime Rocket (met een 7e NPO Issoudun en een 1e tegen 7.500d) en Lions Miracle (met een 8e NPO Argenton). Zij zijn allebei al moeder van een teletekstvlieger.

Fast Dragon en Space Angel gaan ook mee. Beide vlogen een 1e in het Rayon en zijn reeds ouders van een teletekstvlieger. In totaal verkassen tien duiven van het vlieg- naar het kweekhok. Ondanks dat blijft de kwaliteit op het vlieghok uitstekend, dus zie ik 2019 met een gerust hart tegemoet.

De topduiven worden de laatste jaren niet meer verkocht en zijn puur voor eigen gebruik, hier en in Friesland. Wat ik dit jaar wel ga doen, is uit de veertien beste vliegkoppels kweken. De kwaliteit is daar ook super met meerdere teletekstvliegers, 1e Asduiven en 1e prijswinnaars. Het zou zonde zijn daar niet van te kweken.

Hoe kweek je betere duiven?

Mijn advies aan iedereen is om louter te kweken uit duiven die iets gepresteerd hebben of uit zomerjongen van de beste eigen duiven komen. Verleg ze maar enkele keren onder de minderen en je hebt zo een sterker hok.

En wat de kleur van de ogen of de bouw betreft… Je kan jezelf beter door de uitslag laten leiden. De uitslagen bepaalt wie de betere duiven zijn, niet een of andere duivenkeurder.

Ik zie de laatste jaren veel duiven die perfect van bouw zijn, maar geen enkele prijs kunnen vliegen. Ik zie ook genoeg topduiven die met wind op kop het verschil maken of duiven die meerdere goeie gaven, terwijl ze een beetje open stonden tussen de stuitjes. Zeg het maar: waar ben je beter mee?

Goed presterende duiven moeten op tijd naar het kweekhok. Let daarbij wel op: wil je 1e prijswinnaars kweken, dan moet het in de genen zitten bij meerdere voorouders. Hetzelfde geldt voor teletekstvliegers of 1e provinciale Asduiven.

Een voorbeeld

Blue Caprine werd dit jaar 3e La Souterraine met amper 1100mpm, 1e generale Asduif over alle vluchten in het samenspel en vorig jaar 9e Gouden Crack FZN. Maar nu komt het. Haar moeder is Blue Star, zij werd 1e Provinciale Asduif en 1e Gouden Crack FZN. Ze is een halfzus van Miss Goldnugget, die weer moeder is van Super Rossi. De lijnen blijven dus terugkomen.

Overige tips

Geef ze jaarrond goede voeding, vermijd overbevolking en werk zoveel mogelijk met natuurlijke producten. Hier richt je geen schade mee aan. Als de nood hoog is, moet je niet je kop in het zand steken en de medicijnenkast open durven trekken op advies van een in duiven gespecialiseerde arts.