De ruiperiode

De rui staat weer voor de deur en veel liefhebbers maken zich daar weer zorgen om. Hier doe ik dat gelukkig al jaren niet meer. Gezonde duiven ruien vanzelf en al zou er één met een oude pen staan, wat dan nog.

Super Daisy vloog dit jaar met een oude staart en twee oude pennen. Ze was vorig jaar in mei gespeend en was laat gaan ruien afgelopen najaar, maar toch één van de beste vliegduivinnen. Ze won zelfs een 1e NPO Argenton met loodzwaar weer.

Ik zie dus liever een topper met één oude pen, dan een perfect ingepluimde duif die geen prijs kan vliegen. Alles draait om kwaliteit en gezondheid, twee zaken waar je op kunt selecteren.

Hoe doe ik het in de ruiperiode?

Ik geef ze veel Sedochol en al jaren 80% Championsmix met 20% NPO-mix, oftewel een goede vetrijke basismengeling zodat ze mooi en zacht inpluimen. Verder veel zuurstof, dat is goed voor zowel duif als liefhebber. Als het kan alles open; ramen en plafonds.