Weer teletekst dit weekend

Hier de 6e prijs in de sectie vanuit Limoges, de klassieker der vallende bladeren. Ik dacht: laat ik ook eens meedoen. Ik had vier duiven opgezocht: één die weg mocht blijven en drie die al goed gekomen zijn dit jaar. Zoals het er nu uitziet, zitten er drie bij de eerste 75 in de sectie.

Bij Jan in Friesland zitten de vluchten die meetellen er ook op. Jan heeft alweer de 1e Provinciale Asduif van Friesland, welke hij hier als eitje heeft gehaald uit Nieuw Rocket x Warriors Girl.

Bij de jonge duiven weer eens een waaivlucht en alweer een overduidelijk verschil tussen Rayon 1 en 2. In Rayon 1 lijken ze de punten bijna gratis te krijgen voor Nationale of Olympiade kampioenschappen.

Hieruit blijkt maar weer dat de kampioenen niet altijd de terechte kampioenen zijn. Maar goed, zoals altijd: tegen de wind valt niet te spelen.

Nieuwe vliegprogramma

Nu wil men met het nieuwe vliegprogramma de eerste zes vluchten met de jonge duiven min of meer rond de kerk gaan vliegen (allemaal vluchten van amper 145 km). Hoe krijg je zoiets verzonnen?

Het Vitesse spel gaat overal in Europa op de schop. De samenspelen willen ze binnen Brabant 2000 weg hebben en alleen maar in de Rayons gaan concoursen. Hoe kun je überhaupt concoursen vanuit amper 140 km met een overvlucht in sommige Rayons van 25 km?

Mocht de wind een bepaalde richting op staan (en dat is meestal west of zuidwest op dit jaar na), dan kunnen de westelijk gelegen hokken beter stoppen. Jongen ga je net zoveel verliezen. Die verlies je namelijk altijd de eerste vijf vluchten, of het nu 25 of 250 km is.

Ik denk dat ze met een kortere afstand met een ZW wind gemakkelijker verloren gaan als van 300 km, maar dat zal aan mij liggen. Ik heb er vast geen verstand van en diegene die dit voorstel in elkaar geknutseld hebben, wel.

Hoe dan wel?

Neem een voorbeeld aan België, waar ze al jaren vanuit 110 km spelen. Massa’s duiven gaan daar verloren bij de eerste zes jonge duivenvluchten, daarna is dat voorbij. Wat ze nu in Nederland willen voorstellen, is dus water naar de zee dragen.

Gewoon vroeg beginnen met twee korte vluchten, daarna oplopen en die groepslossingen snel vergeten. Boven de 300 km alle vluchten binnen één sector gelijk los, dan krijg je pas eerlijk duivenspel en een betere verdeling van de duiven.

Er zijn steeds minder liefhebbers, dus er blijven steeds minder hokken over. Vanzelfsprekend neemt de kans dat één of enkele hokken vluchten gaan domineren met grote aantallen duiven, toe.