Het lijkt mooi te worden

Het voorjaar en de zomer waren top dit jaar met elke week zware klassiekers af te werken. Of het nu vitesse of marathonvluchten waren, ze kregen het niet voor niets dit jaar. Veel tophokken waren op de afspraak, verschillende tophokken misten de boot door teveel snelheid in hun duivenstam.

Bij de jonge duiven is dit seizoen wisselvallig verlopen. Hier komen ze absoluut niet naar mijn zin, maar in Brabant 2000 bij de tussenstanden alsnog 1e aangewezen, dus bij anderen zal het niet veel beter gaan.

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur

Nog twee NPO en vier nalijn vluchten en dan zit het erop. Daarna moet de balans opgemaakt worden. Duiven die dit jaar teleurstelden, gaan volgend jaar geen wonderen verrichten. Massa’s duiven aanschaffen, ben ik geen voorstander van. Ik koop liever één goede dan twintig slechte.

Het nieuwe seizoen begint direct na de laatste vlucht. Hier ga ik zeker niet achterover leunen. Gelijk selecteren, de duiven luisvrij zetten, een geeltablet erin en een goede paratyfuskuur.

Goed voeren tijdens de rui

Hier krijgen ze de gehele winter door Championsmix & NPO-mix. Duiven hebben juist in de rui deze bouwstoffen nodig om goed in te pluimen. Ruien doen duiven uit zichzelf als ze gezond zijn. Je kunt ze wel wat minder voeren, maar beslist niet armer. Dat ga je later in de pennenrui terugzien, met veel afgeschuinde pennen als gevolg.

Hier zitten de duiven het gehele jaar goed in hun vlees. Onze mengelingen zijn zo afgestemd dat de duiven onmogelijk blauw vlees kunnen krijgen.

Duiven los in de winter

Ook komen de vliegduiven de laatste jaren met regelmaat los in de winter en dat bevalt me beter dan toen ik ze de gehele winter vasthield. Ze moeten in conditie blijven. Het is dat het te waardevol is, maar anders gingen de kweekduiven ook gewoon los.

De duiven zijn dan meer op hun hoede en zullen minder snel op het menu van de kromsnavel komen in het voorjaar. Let wel op: als ze uitgevlogen zijn, dan wel gelijk naar binnen. Duiven in de winter buiten laten slenteren is namelijk vragen om moeilijkheden.