Toekomst van de duivensport

Hoe ziet de toekomst eruit? Niemand zal het weten, maar in de duivensport heb ik wel een sterk vermoeden.

Fuseren

Volgens mij zal er binnen nu en 10 jaar geen samenspel meer overeind staan en ook geen Rayon, simpelweg door een tekort aan leden. We zullen provinciaal moeten concoursen en ook die provincies zullen nog samengevoegd moeten worden om het betaalbaar te houden.

Ik denk dat er ook geen concoursen onder de 300 km meer zullen zijn, vanwege te grote afstanden tussen de spelende hokken. Ik denk dat we meer vluchten tussen de 300 en 1100 km zullen krijgen: zware midfond, dagfond en ZLU.

We zien dat ook in België: het snelheidsspel loopt hard achteruit en de zware halve fond en zware fond leven steeds meer.

Fuseren met de grensgebieden in België is niet meer tegen te houden, ook daar zitten ze met hetzelfde probleem. Internationale dagfond concoursen gaan er dus zeker komen.

Meer massahokken

Ook vermoed ik dat de duivensport meer naar professie zal gaan en het hobbymatige zal verliezen.

Er zullen vast en zeker meer massahokken komen. De gemiddelde overnachtspeler kan immers niet meer bij de kleine liefhebber gerekend worden. Let wel: een kleine liefhebber houdt niet meer dan 60 oude duiven de winter door.

De sport blijft bestaan

Ik geloof absoluut niet dat de duivensport over 10 jaar voorbij is. Veertig jaar geleden was ik al jeugdliefhebber en nu behoor ik nog steeds tot de jongste in eigen vereniging. Nee, het blijft bestaan, alleen in mindere mate.

Van de jeugd hoeven we het niet te hebben. We kunnen ons beter richten op het behouden van de huidige leden. Het zal ook een probleem worden om de oudere garde bij de duivensport te blijven betrekken, vooral vanwege het toenemende fuseren van verenigingen binnen gemeentes.

Hier in Hoeven wordt de laatste vereniging opgeheven dit jaar. De oudste vereniging is jaren terug al ter ziele gegaan. Ik ben in 1989 lid geworden en de twee verenigingen in Hoeven hadden toen nog 150 leden. Een handvol is gestopt met duiven. Het merendeel is echter gestorven door ouderdom.

Ik kreeg onlangs nog een vraag van iemand over een liefhebber uit Hoeven waar hij vroeger goede duiven van had gekregen. Natuurlijk ken ik de beste man, maar ook hij is jaren geleden overleden door ouderdom.