Zwaar seizoen

Het oude duivenseizoen 2018 kan de boeken in als een van de zwaarste, denk ik. Alle dagfond vluchten gingen wind op kop en aan amper 1100mpm. Ook de eerste vluchten met de jonge duiven gaan wind op kop, op vorige week na.

Dit jaar zie je enorm veel hokken door de mand vallen. Duiven die jaar in jaar uit geselecteerd zijn op waaivluchten, komen er dit jaar nauwelijks aan te pas.

Er zijn overal veel jaarlingen verspeeld en natuurlijk ook jonge duiven. Bij de oude duiven had ik amper verliezen, wel enkele uitgeselecteerd die het niet bij konden benen.

Bij de jongen ben ik niet bespaard gebleven. Dit is voor een groot deel te wijten aan de agressieve Adeno uitbraak waardoor ik er 35 uitgeselecteerd heb. Ik weet zeker dat nog een flink deel inwendig geraakt is, en daardoor achterbleven zijn.

Selecteren

Maar goed, zoals alles draait het om selectie en moeten we verder met degene die alles overleefd hebben. Ondanks dat, moeten ook deze duiven stevig aan de tand gevoeld worden. De duiven krijgen het hier niet voor niets. Alleen de allerbeste krijgen een verblijfsvergunning en dat betekent dat ze minimaal 2x 1:100 moeten spelen als jong en minimaal 4x als oude duif.

Dat het niet overal zo gebeurt, begrijp ik, maar het is wel de weg naar de top. Een halve duif wordt doorgaans volgend jaar geen hele. Om die reden is het juist goed dat we de jongen boven de 400 km uit kunnen testen, dan raken we ze het jaar erop niet zomaar kwijt en hebben ze veel ervaring opgedaan.

Vet voeren

Het is van belang de jonge duiven goed te voeden met een vetrijke mengeling zoals de Championsmix in combinatie met de NPO-mix. Het wordt alleen maar zwaarder en er mag geen gram aan gewicht verloren gaan.

Eitjes van vliegduiven

Ik heb de afgelopen weken veel mails gehad met de vraag naar eitjes van vliegduiven. Ik heb geantwoord dat ze niet te koop waren, aangezien ik in eerste instantie van plan was om op totaal weduwschap verder te gaan.

Ik ga de 16 koppels die mogen blijven in het najaar toch enkele vluchten op nest spelen, vandaar dat ze eventueel toch te koop zijn.