De warmte houdt aan

Het blijft voorlopig nog wel even warm. Dit is iets waar we steeds vaker mee te maken zullen krijgen. Als duiven (jong of oud) gewoon op tijd gelost worden, hoeft dit geen problemen op te leveren. Ze weten immers hoe ze er mee om moeten gaan.

Duiven passen zich snel aan

Châteauroux op de verste afstanden verliep ook goed met relatief geen verliezen. Bergerac en Narbonne zullen ook normaal verlopen, alhoewel daar een boel jaarlingen op zitten die vorig jaar amper gespeeld zijn.

Ligt het wel aan het weer?

Er gaan altijd duiven verloren, maar ligt dat alleen aan het weer of kan het bij sommige ook aan een gebrekkige voorbereiding liggen? Of is er meer aan de hand? Problemen met de luchtwegen, een te afgesloten hok, Tricho?

Allemaal oorzaken die met dit warme weer op de loer liggen, maar niet snel herkend worden door de gemiddelde duivenmelker.

Het weer de schuld geven, is de gemakkelijkste weg. Gezondheid, of erger nog: kwaliteit, wordt vaak over het hoofd gezien. Ik zie dat op mijn eigen hok: van sommige koppels zit alles er nog, van andere koppels is alles weg. Dit ligt natuurlijk niet alleen maar aan het weer.

Daarnaast kunnen bepaalde stammen duiven niet goed overweg met dit zware weer. Ook dat zie ik terug op mijn eigen hok. Bepaalde lijnen maken hier de dienst uit dit jaar en enkele lijnen komen er niet aan te pas. Laatstgenoemde lijnen zullen steeds verder uitgeselecteerd worden.

Jaren ‘90

In de jaren ’90 had ik de lijn van het Teletekst koppel met stevig Meulemans bloed erin. Die jongen konden probleemloos de NPO vluchten van toen (455 t/m 560 km) aan en kwamen met 30 graden en wind op kop, fris thuis.

Wat ik toen (en nog steeds) deed, is heel veel elektrolyten geven en veel vetrijk voer. Ik gaf enorm veel popcornmaïs weet ik nog wel, tot wel 3 à 4 dagen per week. Daarnaast gaf ik elke dag een handje rijst, iets wat ik nu overigens niet meer doe.

De hokken stonden toen hoog en altijd open. Zelfs ‘s nachts stonden de ramen open met alleen kippengaas ervoor.

De jaren daarna leek het klimaat te veranderen met vaker regen. Toen de afstandsbeperking kwam, moest ik op zoek naar snellere duiven. Nu heb je die taaie rakkers weer nodig: allround duiven die het op korte en lange afstanden kunnen met wind mee of tegen, koude of warmte.

Dit kost nu eenmaal een boel duiven, vandaar dat er hier jaarlijks veel gekweekt en geselecteerd wordt op prestaties en gezondheid.