Een kopie van vorig jaar?

Ook vorig jaar hadden we te kampen met warm weer in het begin. Nu dus aflassen en inkorten, over enkele weken weer lossen in de stromende regen. De natuur herstelt zichzelf altijd, dus we kunnen nog grote hoeveelheden regen verwachten.

Vorig jaar kwamen de duiven ook tijdens stortbuien thuis. Persoonlijk zie ik ze liever thuiskomen met 26 graden en een zonnetje. Duiven verspelen, doen we toch wel. Ik heb er inmiddels ook al veel verspeeld, maar uiteindelijk gaat het om hoeveel bruikbare we er eind september nog overhebben.

Dat we de laatste jaren tot wel 65% verspelen op de vluchten of door ziekte, ontkomen we niet aan. De meeste duiven worden echter verspeeld voordat de wedvluchten beginnen. Eenmaal bezig, vallen de verliezen vaak wel mee.

Hoe ik het zie

Het zou beter zijn om begin juni op zaterdag of zondag te starten met afdelingsafrichtingen van 30 km. Iedere week iets verder, zodat we eind juni op 75 km zitten. Deze vluchten eventueel wel voor prijs laten tellen, maar de kampioenschappen pas laten beginnen in juni.

Op deze manier heeft iedereen de kans om in te stappen wanneer hij of zij wil. De meeste duiven worden verspeeld in de midweekse africhtingsvluchten. Tevens zouden we opleren vanaf begin juni tot half juli met oude duiven moeten verbieden.

Ik weet dat er enkele liefhebbers zijn die goed spelen, ondanks dat ze hun jongen niet opleren. Zij zetten vaak alles in op de eerste wedvlucht en verliezen dan in één klap 65%, maar kunnen toch een goed seizoen maken.

Wij daarentegen, rijden 2000 km met de auto om ze op te leren en verspelen er per saldo evenveel. Wie is er dan het slimst?