De nasleep van Adeno

Mijn jongen kregen dit jaar stevig af te rekenen met een agressieve vorm van Adeno. De combinatie Belgamco en Cobel, die voorheen altijd hielp, haalde niets uit tegen deze variant.

Het begon in februari in België met massa’s dode duiven en waaide langzaamaan Nederland in. Heel de omgeving klaagde steen en been met overal duiven die omvielen. Van alles werd geprobeerd. Er waren zelfs mensen die er met Baytril op gingen, niets scheen echter te helpen.

Na enkele weken doofde het vanzelf uit, maar het liet wel een spoor van vernieling achter. Nu weet ik uit ervaring dat er altijd een nasleep komt als de duiven stevig ziek zijn geweest, dus ging ik rancuneus te werk. Na een kuur met een middel uit België was het na drie dagen over.

Wat ik daarna deed, raad ik niet snel aan. Ik heb alle jongen in de mand gestopt en alles waarvan ik dacht dat ze er iets mee geleden hadden, opgeruimd. Zo’n 35 delfde het onderspit en zes waren uit zichzelf dood gegaan. Nogmaals, dit is mijn manier van werken en ik raad het niemand aan.

De nasleep

Om op de nasleep terug te komen: de hokken in België en om me heen waarvan ik wist dat ze ook dode duiven hadden, zijn op gaan leren nadat de duiven al weken genezen waren. Ze kwamen nu ineens met een massa verliezen te zitten. Dit tijdens gemakkelijke opleervluchten.

Ik blijf erbij: ik had alle twijfelgevallen al verwijderd, omdat ik wist dat ze nu allemaal achter gebleven zouden zijn van het opleren. Deze duiven zijn innerlijk namelijk beschadigd. Ik praat uit ervaring, omdat ik in de winter van 2012-2013 met paratyfus zat, waarbij geen enkele duivenarts me kon helpen.

Harde selectie

Ik was het beu en heb toen alles verwijderd, ongeacht prestaties. Achteraf een juiste beslissing, want de duiven waarbij ik over mijn hart streek en in leven liet, bleven vroeg in het vliegseizoen van 2013 achter. Van binnen waren ze dus naar de klote door de paratyfus.

Ik zal dus nooit meer zomaar iets aannemen van een dierenarts die me van alles en nog wat wil aansmeren. Iets helpt meteen, of het helpt niet. Zo simpel is dat. Uiteindelijk is en blijft een harde selectie het beste medicijn.