opleren-duffel

Duffel

Vandaag heb ik ze opgeleerd in Duffel, zo’n 60 km voor mij. Rond 06:45 reed ik samen met een buurman weg om de drukte rond Antwerpen voor te zijn. Om 08:05 gingen de duiven los.

We reden naar huis en vanaf Antwerpen zat de lucht potdicht en moesten de ruitenwissers tot aan huis aan. Natuurlijk reden we met samengeknepen billen naar huis, maar gelukkig kreeg ik onderweg om 08:45 het eerste bericht van Benzing LIVE! dat er al geconstateerd waren.

Eenmaal thuis waren er al 70 geconstateerd en na enkele uren bleven er nog een paar achter. Ik heb het al vaker gezegd: als het bij vertrek (de eerste 10 km) goed is, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Het zat de verdere terugreis echt flink dicht en de duiven waren dan ook zeiknat bij thuiskomst.

Ik zeg het wel vaker: we kunnen ook te voorzichtig zijn met lossen en er watjes van maken. De rotzooi haakt vroeg of laat toch wel af, daar doe je niets aan. Met slecht weer zijn er vaak minder verliezen dan met open weer en een zonnetje strak aan de hemel.

Brabant 2000 heeft dat gezien met Argenton, toen er met redelijk weer gelost werd. Onderweg was het bagger, maar toch was er een vlot verloop toen de duiven eenmaal gingen vallen. Ook van Gien hebben de duiven onderweg regen gehad. Verschillende duiven arriveerden met rode neusnoppen.

We kunnen nu eenmaal niet elk weekend mooi weer verwachten. In de jaren ‘80 staken ze hun vinger in de lucht en zeiden ze: “het weer is goed, lossen maar”. Dat was vaak voor 08:00 met af en toe ook eens een vlucht met minder verloop.