Adeno epidemie nu ook in Nederland

De eerste twee dagen van deze week waren veel te koud en nat, de duiven konden daardoor amper los. Gelukkig komt er beter weer deze kant op. Aanstaande zaterdag staat vooralsnog 300 km op de planning, dus dat begint erop te lijken.

Bij de jongen gaat het ook opschieten, de Belgen schieten over enkele weken uit de startblokken. Hier zijn de laatste twee jongen gisteren gespeend en ook die moeten 30 juni gewoon aan de start verschijnen.

Grote problemen met Adeno

Ik ben niet zoals sommige schrijvers, die iedereen doet geloven dat het bij hem alleen maar rozengeur en maneschijn is.

Dit jaar heb ik Adeno gehad, hardnekkig zoals ze dit in Engeland en België kennen. Hier zijn drie doden gevallen en twintig stuks heb ik zelf verwijderd.

Het rare is dat iedereen hier mee lijkt te zitten, vooral de hokken die vroeg geënt hebben. Ook enkele Belgen die dachten dit jaar de jongen te enten met een middel tegen Adeno, kregen het zwaar te verduren.

Dierenartsen hebben geen oplossing

Zoals gewoonlijk weet geen enkele dierenarts raad wanneer het moeilijk wordt. Ik heb dat al vaker aangegeven: als ze het niet door een microscoop kunnen zien, houdt het op.

Ik krijg daar wat van. Ik kom langs voor een diagnose en niet voor “geef eerst maar eens dit, dan dat en uiteindelijk kun je nog iets anders proberen”. Ik ben het dus op gaan lossen zoals ik het altijd doe, namelijk door de minderen te verwijderen.

Een gerespecteerd dierenarts uit België had enkele Belgische duiven laten ontleden en vond schijnbaar acht verschillende stammen van Adeno, daar is simpelweg niet tegen te kuren volgens hem.

Vandaar dat bij de ene behandelplan A succesvol wordt toegepast, maar dit bij de ander niet helpt en daar juist plan B resultaat heeft.

Als een donderslag bij heldere hemel

Het frappante is dat ik vijf weken geleden alles geënt heb en toen naar de duiven gekeken heb met de vraag: gaat die het maken of niet? Laat ik nu twintig van die twijfelaars opgeruimd hebben, zijn die op voorhand dan toch zwakker?

Een grote kampioen uit afd. 5 kreeg Adeno dit jaar onder de knie door er 60 op te ruimen. Voor mij geldt gelukkig hetzelfde als voor hem: we hebben er genoeg. Ben je een kleinere liefhebber, dan ben je in de aap gelogeerd.

Ik heb in het verleden geschreven dat Adeno met van alles en nog wat te maken heeft. Inmiddels weet ik beter: het kwam als een vloedgolf, een soort griepepidemie deze kant op.

Zes weken geleden zat half België in de problemen en nu hoor ik dat hier zowat iedereen (die er eerlijk voor uitkomt tenminste) met Adeno kampt, met veel dode duiven als gevolg.

Hoe genees je Adeno dan?

Met Colinol, Colicontrol of appelazijn? Nee, dat is water naar de zee dragen en niet meer dan pure geldverkwisting als je met echte Adeno zit.

Je zal de zwakkere moeten verwijderen en dagelijks goed met de brander door het hok moeten gaan. Lavakorrel steek je niet in brand, dat is een groot voordeel. Dit heeft ertoe geleid dat het hier weggegaan is.

Geef ze daarnaast een lichte voeding, zoals de NPO-mix met wat Allerlei. Meer kunnen ze toch niet verdragen. Als de Adeno weg is, moet je stevig doorvoeren en 25% extra NPO-mix geven om ze weer op gewicht te krijgen.

Tenslotte is het belangrijk dat je ze binnenhoudt totdat ze volledig genezen zijn, ook al duurt dat tien dagen. Pas extra op dat je niet het opleren gaat forceren, je raakt ze onherroepelijk kwijt. Op het moment dat ze weer stevig gaan trainen, kan je eraan gaan denken om ze weer op te leren.