Wat een verandering

Vorige week leek het hoogzomer, nu wel herfst. We kijken dan ook met angst naar wat dit weekend gaat brengen. De gaten zullen klein zijn en als men dan niet durft te lossen, zitten we met een probleem.

Bij een roekeloze lossing daarentegen zijn we ook niet gebaad, dat kost vaak pluimen. Nee, de lossingscommissie heeft geen gemakkelijke taak dit weekend.

Adeno lijkt te zijn opgelost

De jonge duiven zijn door de Adeno heen. Een enkeling heb ik verwijderd, de rest knapte redelijk snel op.

Ik blijf het raar vinden dat zo’n 70% immuun lijkt te zijn en niet ziek wordt. Dan moeten we binnen nu en enkele jaren, als de medicatie nog verder aan banden gelegd wordt, toch hard zijn en 35% op gezondheid uitselecteren tijdens een Adeno aanval.

Ik heb dat vroeger ook in de aardbeien gezien. Abrupt werden onmisbare bestrijdingsmiddelen uit de schappen gehaald en dachten we dat we met een groot probleem zaten. Toch loste alles zichzelf op en bleek dat we ook zonder konden.

De natuurlijke weerstand van duiven kan veel oplossen, echter zullen heel wat zwakkere ertussenuit vallen.

Hier wordt één keer per jaar gekuurd tegen Paratyfus, ook dat is iets waar de duiven weerstand tegen op kunnen bouwen. Ik neem echter niet graag dit risico, omdat ik weet wat het aan kan richten mocht je het krijgen.