Op bezoek in Friesland

Gisterochtend ben ik om 04:45 vertrokken richting Friesland om bij Jan de duiven te bekijken.

De jonge duiven zagen er perfect uit. Jan heeft ze ‘s ochtends nog opgelaten en ze kwamen mooi in groepjes thuis. Hoog, hard en snedig, zoals ik het graag zie. Bij Jan zijn ze zo’n 14 dagen ouder dan hier, dus ik ga er ook zo mee op pad.

De oude duiven zaten er een beetje ontredderd bij. Afdeling Friesland’96 heeft ze zaterdag gelost terwijl het over de gehele vlieglijn bagger weer was.

Bij veel hokken zijn heel wat duiven op zondag gekomen en zijn er nog heel wat onderweg. Bij Jan ontbraken er drie, waaronder een hele goede.

De kunst is om die duiven weer in orde te krijgen. Daarbij moet je geen dingen overhaasten, maar de duiven leren kennen. Zijn ze nog niet hersteld, dan moet je ze nog geen lange periode laten trainen, anders raken ze in een steeds dieper dal.

Ik vloek wel eens op het lange wachten op de lossingen hier, maar wij konden wel na twee uur wachten het hok sluiten en gaan denken aan de week erna.

Op de losplaats moet het goed zijn, maar ook op de vlieglijn. Als ze de eerste 75 km met goed weer vliegen, dan mogen ze gerust in iets minder weer terechtkomen. Ze zitten dan immers op lijn en komen er dan wel door.

Mijn vermoeden is echter dat de duiven in Friesland nog geen 10 km goed weer hebben gehad na de lossing.

Veiling

Op PIPA loopt nu een veiling van onze Nederlandse Italiaan Eddy van der Pijl. Hij richtte een ware ravage aan op de wedvluchten in Italië, maar moet nu noodgedwongen zijn kolonie verkopen door privéomstandigheden.