De beginfase van het vliegseizoen

De beginfase is hier rustig ingedeeld. Hieronder beschrijf ik hoe ik het nu aanpak.

Bijproducten

Bij thuiskomst krijgen ze Belgasol en verder niets. Toevallig had ik dit weekend geen druivensuiker beschikbaar, anders hadden ze dat gekregen. Op zondag kregen ze Naturaline en een bad.

De laatste jaren kuur ik niet meer wanneer de duiven thuiskomen van een vlucht. Qua voeding krijgen ze gewoon de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix) gemengd met de roze poeder van dr. Mariën.

Motivatie

Tonen voor de vlucht doe ik niet. Bij thuiskomst mogen ze de eerste vluchten samen zonder broedschotel. Pas na enkele vluchten krijgen ze een broedschotel bij thuiskomst.

Het is de kunst je duiven 4 à 5 maanden enigszins gemotiveerd te houden. Hardlopers zijn vaak doodlopers. Ze moeten erbij zijn, that’s all.

Voeding

Zoals gezegd, krijgen ze nu dagelijks de basismengeling. Dat zal boven de 250 km vetter gemaakt worden door nog eens extra NPO-mix na te voeren in de avond. Dit zal na de verduisterperiode bij de oude duiven zijn, ongeveer begin mei.

Verduisteren

Nu moet je dat verduisteren niet te serieus nemen, het is hier meer schemering aanbrengen. Het hok heeft boomse pannen en de plafonds zijn hier open, dus daar schijnen de zonnestralen gewoon doorheen.

Ik denk dat het meer om het idee gaat. Als ik het hok betreed om de schuiven ervoor te doen, ligt alles al op hun zij te rusten. Ze hebben dat dus snel door. Ook als ik ‘s ochtends voorbij de hokken ga, beginnen ze al te koeren voordat het licht aangaat.

Trainen van de jonge duiven

De jongen van hok 1 worden nu elke dag eruit gejaagd en buitengesloten. Ik sla er dan met de vlag onder, dus alles moet gelijk de lucht in. Daarna mogen ze een paar uur doen wat ze willen, alvorens ze weer naar binnen mogen.

Binnen niet al te lange tijd gaan ze op stap. Vergeet niet dat de laatste jongen er een maand geleden bij zijn gezet, ook die gaan dan gewoon mee. Hok 2 moet nog even wachten, daar beginnen ze nu aan hun eerste verkenningsrondjes.