Verkopen is één…

De firma Benzing is wel snel met verkopen, maar de service en begeleiding met installeren laten het afweten. Volgens mevrouw Van den Berg moest ik ‘s avonds even naar Leidschendam komen om daar alles na te laten kijken.

Dat doe ik dus niet. Ik ga geen tank benzine leegrijden voor een systeem dat ik hagelnieuw gekocht heb en niet werkt. Op mijn verzoek om tegen betaling een monteur langs te sturen, ging ze ook niet in. Het gehele BENZING Live! wordt dus teruggestuurd en dat verhaal is voor mij voorbij.

Training met de mand

De jonge duiven hebben weer een nachtje in de mand doorgebracht om ze te laten wennen aan eventuele stress. Ik laat ze dan de andere dag op 100 meter van het hok weer uit de mand om ze te leren het hazenpad te kiezen.

Je zult niet de eerste zijn waarbij de jongen na de eerste keer opleren niet uit de mand willen of in de dichtstbijzijnde boom vliegen. Hier dus niet. Ze krijgen hier van tevoren aangeleerd om uit de mand te stormen.

Hard trainen wordt hier beloond

Ik vind het belangrijk om de jongen te belonen wanneer ze van een opleervlucht thuiskomen. Een beetje Allerlei, snoepzaad of NPO-mix werkt altijd. Tevens doe ik dan druivensuiker in het water. Als ze arriveren, drinken ze dat graag en gaan ze niet eerst op een plat dak of goot hun dorst lessen.

Het zijn net kinderen

Nogmaals: jonge duiven zijn net kleine kinderen. Je moet ze alles aanleren en het beste is om dat direct in de eerste maanden van hun leven te doen.

Hier geen duiven die alle kanten opschieten wanneer ik het hok betreed. Ik ga er altijd rustig doorheen en de duiven hebben voorrang in het hok. Mocht ik gaan timmeren in het hok, dan doe ik dat waar de duiven gewoon bij zijn.

Bij het inmanden verduister ik het hok en in een mum van tijd zitten ze in de mand. Ook jaag ik niet achter de duiven. Ze onthouden alles, dus als je ze laat schrikken is dat er niet zomaar uit.

Veel begint bij jezelf. Je moet daarom zelf duivenmelker zijn en een band met je duiven opbouwen. Ze hoeven hier heus niet op mijn schouder te komen zitten, maar ik heb wel een hekel aan schuwe duiven die in je gezicht vliegen.