De atleten zijn er klaar voor

We hebben drie prachtige dagen achter de rug. De weergoden waren ons weer eens goed gezind, ook al waren de voorspellingen anders. We kunnen daarom net als vroeger beter eerst naar buiten kijken en op basis daarvan de voorspelling maken.

Foutje

Brabant 2000 (en dan bedoel ik de lossingcommissie) sloeg bij hun eerste kans van het jaar de plank alvast volledig mis door een opleer concours af te blazen. Niet dat het mij iets uitmaakt, ik doe immers toch nooit mee aan africhtvluchten.

Wel maak ik me zorgen dat diezelfde personen dit jaar vaker de plank mis zullen slaan en mooie concoursen zullen verzieken door ze voortijdig af te lassen of in te korten.

Laat de liefhebber beslissen

Kijk, ze moeten er geen belangenorganisatie van maken en hun eigen belang vooropstellen. Laat de liefhebber zelf beslissen of hij of zij het verantwoord vindt om mee te doen, gezien het weer en de conditie van hun duiven.

Hanteer gewoon altijd doorgang van de prijsvluchten, ook al valt er sneeuw onderweg. De liefhebber betaalt immers de vrachtkosten.

Hoe te lossen met slecht weer?

Is het op de losplaats echt niet te doen? Kijk dan naar de dag erna. Is het dan nog niet te doen? Zoek dan naar een andere lijn met een vergelijkbare afstand waar wél opklaringen zijn en verkas dan op zaterdagavond al. Kan het écht niet? Los dan niet en rijd gewoon terug naar huis.

Hoe te lossen met warm weer?

Ik heb bijna mijn hele leven tussen de aardbeien doorgebracht en heb maar zelden meegemaakt dat het om half 10 ’s ochtends al 30 graden was. Laat de duiven er gewoon om 7 uur ’s ochtends uit en dan zijn ze voor de warmte thuis. Duiven die dan nog niet thuis zijn, moeten we daar wel op willen wachten?

Anticiperen

Waar is de tijd gebleven dat we de kroegbaas om 9 uur ’s ochtends uit bed moesten halen om te lichten, toen de jonge duiven gewoon al in de klok zaten doordat ze om 7 uur gelost waren.

We moeten meer en beter leren anticiperen. Is het in het weekend slecht en op vrijdag of maandag goed? Los dan op vrijdag of maandag.

Veel liefhebbers zitten thuis of hebben een elektronisch systeem. Laat desnoods de vlucht niet meetellen voor de kampioenschappen om de gemoederen te bedaren.